Recepty
Připravili jsme pro vás sérii jednoduchých receptů, které vycházejí z tradiční hanácké kuchyně. Zkuste se před rodinou či přáteli blýsknout třeba tvarůžkovým koláčem, křupavou kachnou nebo povidlovýma buchtama jako od babičky! Haná byla odjakživa nejúrodnější oblastí Moravy – kraj zlatých lánů, obilí, brambor, zelí, máku a cukrové řepy. Tady se vždycky dobře dařilo nejen plodinám, ale i lidem – a to se odráží i v tradiční kuchyni. Hanácká jídla jsou sytá, poctivá a vydatná, protože měla zasytit po dni práce na poli. Základem bývaly brambory, mouka, vejce, sádlo, cibule, zelí a tvaroh, doplněné o to, co se zrovna urodilo. Na rozdíl od kuchyně z jiných částí země má ta hanácká výraznější chuť, méně omáček a víc sytých základů. Mezi našimi recepty najdete klasické hanácké speciality i moderní obměny, doplněné o tipy a triky, zajímavosti i zdravější varianty.
|
Další informace
| Když se venku ochladí a listí křupe pod nohama, není nic lepšího než talíř horké, voňavé bramboračky. Tahle tradiční moravská polévka s bramborami, houbami a kořenovou zeleninou voní domovem a babiččinou kuchyní. V minulosti bývala běžnou součástí každodenního jídelníčku – nejen proto, že je jednoduchá a levná, ale hlavně proto, že krásně zahřeje, zasytí a dobije energii. Jak říkávaly naše babičky: „Polívka je grunt!“. | |
| Myslíte, že se z brambor nemůže udělat dobrá buchta? Ale může! Zní to možná netradičně, ale jakmile ochutnáte, pochopíte, proč se na Hané na bramborovou buchtu s povidly nedá dopustit. Recept pochází z časů, kdy si hospodyňky musely poradit s tím, co dům dal – a právě díky bramborám je tahle buchta úžasně vláčná i druhý den. | |
| Tuhle lahůdku vařívaly už naše prababičky, a to nejen svátečně. Brambory totiž byly v domácnostech dostupné, syté a úžasně variabilní. A když zbyl kousek uzeného nebo slaniny? Hned se tím naplnily knedlíky! V kombinaci se zelím a osmaženou cibulkou jde o jeden z nejoblíbenějších receptů staré dobré Moravy. | |
| Kdo má zahrádku, ten to zná: léto = cuketová invaze. Chvíli je milujete, pak je rozdáváte, a nakonec už nevíte, co s nimi. Ale než rezignovaně upečete pátou cuketovou buchtu, máme pro vás jednoduchý recept s hanáckou duší. | |
| Zkuste do bábovky přidat kvalitní čokoládu a posuňte tradiční recept na vyšší level! My jsme si vybrali čokoládu z Troubelic, která se vyrábí v rodinné čokoládovně kousek od Uničova. Vy si ji můžete koupit jednoduše na e-shopu. | |
| Recept na čokoládovou pěnu může vypadat složitě, ale není! Základem je kvalitní čokoláda. My jsme si vybrali čokoládu z Troubelic, která si díky šetrnému zpracování uchovává všechny chuťové nuance – od jemné hořkosti přes ovocné tóny až po sametově kakaový dozvuk. A právě výjimečná čokoláda udělá z vaší pěny neobyčejný zážitek. | |
| Tahle klasika s kořeny v maďarské kuchyni se u nás zabydlela naplno – v hospodách, na chalupách i nedělních stolech. Přestože je samotný recept jednoduchý, chce to čas, kvalitní maso a trochu lásky. Guláš se totiž nedá uspěchat – za trpělivost se vždycky bohatě odmění. | |
| Gulášová polévka, jak ji známe z českých hospod i rodinných obědů – hustá, voňavá, s mletým masem a bramborami. Tohle není lehká polévka na uvítanou. Tohle je řádná gulášovka, která zastane klidně i hlavní chod. Navíc je rychle hotová, takže ideální na dny, kdy není čas na tříhodinové dušení kližky. | |
| Hanácká česnečka je víc než jen polévka – je to lék, legenda a oblíbený zachránce po náročném večírku. Tady se nešetří chutí ani regionálními ingrediencemi. Křupavá slanina, voňavé Tvargle a zlatavé krutony z ní dělají plnohodnotný pokrm, který zahřeje, posílí i potěší. | |
| Zapomeňte na vývar, tohle je Haná ve své nejčistší podobě – mléko, brambory, tvaroh a samozřejmě Tvargle. Hanáckou syrnici milovali hlavně sedláci, jelikož je vydatná, levná a plná bílkovin. A i když to na první pohled zní jako šílený experiment, první lžíce vás překvapí a druhá si vás získá. | |
| Tahle varianta řízku z mletého masa a tvarůžkového překvapení uvnitř je důkazem, že i klasika může mít regionální šmrnc. S Holandskem ale nemá tenhle řízek vůbec nic společného. Je to typický příklad názvu, který zní světově, ale jedná se o ryze český výmysl. Název „holandský řízek“ vznikl zřejmě někdy v 70.–80. letech v českých závodních jídelnách. Je to prostě typická česká (socialistická) kreativita na talíři – vymyslíme jídlo z dostupných surovin a dáme mu jméno, které zní jako z jídelníčku zahraniční restaurace. Holandský nebo ryze český – nám je to jedno. Hlavně, že to chutná! | |
| Honzovy buchty jsou voňavá nostalgie v pekáči – sladké, měkké, nadýchané a plné povidel, které vám připomenou babiččinu kuchyni nebo nedělní odpoledne s pohádkou. Povidlové buchty mají v české kuchyni dlouhou tradici – pečou se už od středověku, zejména během svátků a poutí. V některých regionech se do těsta přidává citronová kůra nebo rum, a náplň může být i tvarohová nebo maková – ale povidla zůstávají nejoblíbenější klasikou. | |
|