Víte, ve kterých restauracích (a jiných gastro zařízeních) v Olomouci a na Střední Moravě zaručeně dostanete jídlo a pití té nejlepší kvality, z lokálních a čerstvých surovin? Tak čtěte dál!
Ochutnejte Hanou a to nejlepší ze Střední Moravy
Abyste nemuseli tápat a googlit, kam zajít na oběd, večeři, svačinku a co lokálního rozhodně musíte ochutnat, vybrali jsme to nejlepší za vás. Všechna gastro zařízení zapojená do "Ochutnejte Hanou" pravidelně objíždíme a ochutnáváme z jejich nabídky, abyste se mohli spolehnout, že:
vytváří pokrmy z čerstvých surovin
využívají lokální produkty
inspirují se tradiční hanáckou kuchyní a s notnou dávkou vlastní invence poté servírují na talíř
Gastronomie Střední Moravy vám pravděpodobně asociuje Olomoucké tvarůžky a pivo. Ano, to je naše velká devíza. Ale zdaleka ne jediná. Co takhle vyzkoušet ručně vyráběnou čokoládu, domácí levandulové dezerty, čerstvé sýry a jogurty z místní farmy nebo dokonce víno z našich jediných dvou vinic? Nastartujte chuťové buňky, povolte opasky a vydejte se Ochutnávat Hanou!
Olomouc válí na české gastroscéně
Pokud jste Olomouc ještě nezařadili do své gastromapy, máme pro vás 3+1 pádných argumentů, proč byste rozhodně měli!
Protože Přemek Forejt vládne Entrée. Pokérovaného šéfkuchaře jste už určitě zaznamenali na svých televizních obrazovkách, kde jako jeden z porotců show MasterChef Česko "griluje" amatérské kuchaře při cestě za svým snem. Možná jste ho už dokonce slyšeli zpívat„Stello, podobáš se palačince, máš hebké tváře a oči asi po mamince a po tátovi, miluješ krupici a cukroví…“. Možná jste ho taky zaznamenali v některé talk show. Ale možná nevíte, že stojí za konceptem restaurace Entrée v Olomouci. V živé zahradě můžete ochutnávat Přemkovy gastronomické parádičky, které vás doslova vystřelí z trenek. Neváhejte a honem bookujte stůl nejlepší olomoucké restaurace, které chybí michelinská hvězda jen proto, že není v Praze (a za tím si stojíme)!
Protože michelinský kuchař Roman Paulus si tady otevřel bistro. Koncept novodobé kantýny kombinuje klasickou českou kuchyni s chutěmi z celého světa. Dominantou kuchyně je velký gril, na kterém se pravidelně peče maso a ryby vcelku a ukrojí vám porci z grilu přímo na talíř. Od 7:30 je bistro otevřené na sladké i slané snídaně. Na oběd (11:00-14:30) si vyberete ze dvou druhů polévek, několika jídel a salátů a do 16:30 jsou pro vás připraveny snacky, sendviče, dezerty a dobrá káva. Na večery a víkendy sem můžete zamířit na kurzy vaření.
Protože Olomouc září na gastromapě Lukáše Hejlíka. Kromě vytipovaných kaváren, „nalíváren“ a bister, zamiřte do Eatery & Bakery – restauraci s vlastní pekárnou. Hlavní roli v otevřené kuchyni hraje Josper Grill – Ferrari mezi grily. Topí se v něm dřevěným uhlím, jídlo se připravuje při teplotách až 300°C a opéká se ze všech stran zároveň, takže si uchovává všechnu chuť a šťavnatost. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Proč zůstávat u jednoho jídla? Díky konceptu sdílených talířů si vyzkoušíte více jídel z menu během jednoho večera. Menu je spíše stručnější, ale o to víc dynamičtější a pochutnají si na něm milovníci masa, vegetariáni i vegani. Restaurace doplnila paletu služeb dnes již slavného olomouckého hostelu Long Story Short, jemuž vzdali hold i světová média jako britský The Guardian nebo The New York Times.
Protože Tipem roku 2022 v publikaci Nejlepší restaurace je olomoucké Bistro Helen. Projekt nakladatelství TopLife Czech oceňuje ty nejlepší české restaurace jedním až třemi zlatými lvy – podobně jako u michelinských hvězd. Kromě restaurace Entrée u nezávislých hodnotitelů bodovalo i Bistro Helen, které najdete v nejvyšším patře Galerie Šantovka a ochutnáte tady moderní jídla ze sezónních a lokálních potravin. Olomoucké podniky tak zaujaly čestné místo vedle pražského Fieldu, La Degustation Boheme Bourgeouise nebo La Veranda.