Ochutnejte Hanou

Ochutnejte Hanou

Víte, ve kterých restauracích (a jiných gastro zařízeních) v Olomouci a na Střední Moravě zaručeně dostanete jídlo a pití té nejlepší kvality, z lokálních a čerstvých surovin? Tak čtěte dál!

Ochutnejte Hanou a to nejlepší ze Střední Moravy

Abyste nemuseli tápat a googlit, kam zajít na oběd, večeři, svačinku a co lokálního rozhodně musíte ochutnat, vybrali jsme to nejlepší za vás. Všechna gastro zařízení zapojená do "Ochutnejte Hanou" pravidelně objíždíme a ochutnáváme z jejich nabídky, abyste se mohli spolehnout, že:

  • vytváří pokrmy z čerstvých surovin
  • využívají lokální produkty
  • inspirují se tradiční hanáckou kuchyní a s notnou dávkou vlastní invence poté servírují na talíř

Gastronomie Střední Moravy vám pravděpodobně asociuje Olomoucké tvarůžky a pivo. Ano, to je naše velká devíza. Ale zdaleka ne jediná. Co takhle vyzkoušet ručně vyráběnou čokoládu, domácí levandulové dezerty, čerstvé sýry a jogurty z místní farmy nebo dokonce víno z našich jediných dvou vinic? Nastartujte chuťové buňky, povolte opasky a vydejte se Ochutnávat Hanou!

Olomouc válí na české gastroscéně

Pokud jste Olomouc ještě nezařadili do své gastromapy, máme pro vás 3+1 pádných argumentů, proč byste rozhodně měli!

1. Protože Přemek Forejt vládne Entrée. Pokérovaného šéfkuchaře jste už určitě zaznamenali na svých televizních obrazovkách, kde jako jeden z porotců show MasterChef Česko "griluje" amatérské kuchaře při cestě za svým snem. Možná jste ho už dokonce slyšeli zpívat „Stello, podobáš se palačince, máš hebké tváře a oči asi po mamince a po tátovi, miluješ krupici a cukroví…“. Možná jste ho taky zaznamenali v některé talk show, bulváru nebo reklamní kampani…Ale možná nevíte, že stojí za konceptem restaurace Entrée v Olomouci. V živé zahradě můžete ochutnávat Přemkovy gastronomické parádičky, které vás vystřelí do gastronomického nebe. Neváhejte a honem si bookujte stůl v nejlepší olomoucké restauraci!

2. Protože michelinský šéfkuchař Roman Paulus si v Olomouci otevřel bistro. Koncept novodobé kantýny kombinuje klasickou českou kuchyni s chutěmi z celého světa. Dominantou kuchyně je velký gril, na kterém se pravidelně peče maso a ryby vcelku a ukrojí vám porci z grilu přímo na talíř. Od 7:30 je bistro otevřené na sladké i slané snídaně. Na oběd (11:00-14:30) si vyberete ze dvou druhů polévek, několika jídel a salátů a do 16:30 jsou pro vás připraveny snacky, sendviče, dezerty a dobrá káva. Na večery a víkendy sem můžete zamířit na kurzy vaření.

3. Protože Olomouc září na gastromapě Lukáše Hejlíka. Kromě vytipovaných kaváren, barů a bister, si nenechte ujít  Eatery & Bakery – restauraci s vlastní pekárnou. Hlavní roli v otevřené kuchyni hraje Josper Grill – Ferrari mezi grily. Topí se v něm dřevěným uhlím, jídlo se připravuje při teplotách až 300°C a opéká se ze všech stran zároveň, takže si uchovává všechnu chuť a šťavnatost. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Menu je spíše stručnější, ale o to více dynamičtější. Pochutnají si na něm milovníci masa, vegetariáni i vegani! Restaurace doplnila paletu služeb dnes již slavného olomouckého hostelu Long Story Short, který ocenily i světová média jako britský The Guardian nebo The New York Times. 

4. Protože Tipem roku 2022 v publikaci Nejlepší restaurace je olomoucké Bistro Helen. Projekt nakladatelství TopLife Czech oceňuje ty nejlepší české restaurace jedním až třemi zlatými lvy – podobně jako u michelinských hvězd. Kromě restaurace Entrée u nezávislých hodnotitelů bodovalo i Bistro Helen, které najdete v nejvyšším patře Galerie Šantovka a ochutnáte tady moderní jídla ze sezónních a lokálních potravin. Olomoucké podniky tak zaujaly čestné místo vedle pražského Fieldu, La Degustation Boheme Bourgeouise nebo La Veranda.

Fotografie
Entrée Restaurant
Entrée Restaurant
Další informace
Recepty

Recepty

Připravili jsme pro vás sérii jednoduchých receptů, které vycházejí z tradiční hanácké kuchyně. Zkuste se před rodinou či přáteli blýsknout třeba tvarůžkovým koláčem, křupavou kachnou nebo povidlovýma buchtama jako od babičky!