Bramborová buchtaMyslíte, že se z brambor nemůže udělat dobrá buchta? Ale může! Zní to možná netradičně, ale jakmile ochutnáte, pochopíte, proč se na Hané na bramborovou buchtu s povidly nedá dopustit. Recept pochází z časů, kdy si hospodyňky musely poradit s tím, co dům dal – a právě díky bramborám je tahle buchta úžasně vláčná i druhý den. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Skládáme je na plech (vymaštěný máslem a vysypaný moukou) v přiměřené vrstvě. Lehce osolíme a na povrch brambor stejnoměrně rozetřeme povidla nebo marmeládu. Zasypeme drobenkou, kterou jsme si udělali z hladké mouky, cukru a másla. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 35 minut. Dokud nebudou brambory ze spodu opečené a drobenka krásně zlatavá. Používání brambor v moučnících má u nás poměrně dlouhou tradici, která sahá až do 19. století. V dobách, kdy byl nedostatek mouky nebo másla, byly brambory ceněným komponentem – dodávaly těstu vláčnost, prodlužovaly trvanlivost a pečení díky nim nebylo tak drahé. Brambory dobře vážou vodu, takže buchta jen tak nevyschne, a navíc příjemně zjemní chuť i strukturu těsta. |