GulášTahle klasika s kořeny v maďarské kuchyni se u nás zabydlela naplno – v hospodách, na chalupách i nedělních stolech. Přestože je samotný recept jednoduchý, chce to čas, kvalitní maso a trochu lásky. Guláš se totiž nedá uspěchat – za trpělivost se vždycky bohatě odmění. CO BUDETE POTŘEBOVAT
V hrnci si rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, 1/2 paličky česneku na plátky a vše orestujeme dozlatova. Přidáme kmín a maso nakrájené na středně velké kostky, protlak, mletou papriku a vše orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme koření a dusíme do měkka. Musíme občas promíchat a dolít vodu, aby se nám maso nepřichytlo! Až máme maso měkké, dochutíme vylisovaným česnekem, majoránkou a zahustíme moukou. Pro lepší zahuštění si můžeme mouku promíchat s trochou vody a pomalu přilévat do guláše, aby se nám neudělaly hrudky. Provaříme ještě alespoň 15 minut. Dozdobíme červenou cibulkou. Podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem. Dobrou chuť! Víte, že…? Slovo „gulyás“ původně označovalo pastevce hovězího dobytka, ne jídlo. Až později se tak začalo říkat syté polévce nebo hustému ragú, které si pastevci vařili v kotlíku – z masa, cibule, česneku, sušené papriky a sádla. V Maďarsku je guláš dodnes spíš polévka, zatímco v Česku a na Slovensku ho máme rádi hutný. Naše tipy
Jaké maso je nejlepší na guláš?
Maso nekrájejte na příliš malé kousky! Varem se totiž zmenší. Udělejte klidně větší kostky (3–4 cm), které zůstanou krásně šťavnaté. A hlavně maso zprudka opečte na cibulovém základu, než přidáte tekutinu – maso se krásně zatáhne a chuť zůstane uvnitř. |