Hanácká syrnicaZapomeňte na vývar, tohle je Haná ve své nejčistší podobě – mléko, brambory, tvaroh a samozřejmě Tvargle. Hanáckou syrnici milovali hlavně sedláci, jelikož je vydatná, levná a plná bílkovin. A i když to na první pohled zní jako šílený experiment, první lžíce vás překvapí a druhá si vás získá. CO BUDEME POTŘEBOVAT
Do hrnce dáme mléko, vodu a kmín. Pomalu ohříváme a přidáme sůl, tvaroh a tvarůžky, které neustále promícháváme do krémové konzistence. Před servisem přidáme máslo a uvařené brambory ve slupce nebo opečeme brambory na pánvi či v troubě. Servírujeme ozdobené čerstvou nakrájenou pažitkou a kousky nadrobno nakrájených tvarůžků. My jsme do polévky použili poctivý domácí tvaroh ze Zlaté farmy, na který nedáme dopustit. 3 důvody, proč zkusit hanáckou syrnici
Tradice mléčných polévek ve světěHanácká syrnica patří k méně známým pokladům české regionální kuchyně, ale rozhodně není jedinou mléčnou polévkou svého druhu v Evropě. Byť je hanácká syrnica s tvarůžky opravdu raritní, podobné polévky najdeme i jinde. Polsko – „Zupa mleczna“ Nejčastěji sladká varianta – mléko + těstoviny, rýže nebo obiloviny (obdoba naší krupicové kaše, ale tekutější). Ovšem objevíte tu i slané mléčné polévky – s máslem, solí, koprem a bramborami, zejména ve východních regionech Polska. Alsasko (Francie) – „Soupe au lait“ Opět se jedná o jednoduchou, slanou mléčnou polévku s chlebem, těstovinou nebo knedlíčky. Dřív se jednalo o běžnou snídani venkovského obyvatelstva. Někdy se dochucovala cibulí, česnekem, vejcem nebo sýrem. Německo, Rakousko – „Milchsuppe“ Mléčné polévky bývaly součástí školních i armádních jídelníčků (např. s krupicí, vločkami, nudlemi). |