Hanácká syrnica

Hanácká syrnica

Zapomeňte na vývar, tohle je Haná ve své nejčistší podobě – mléko, brambory, tvaroh a samozřejmě Tvargle. Hanáckou syrnici milovali hlavně sedláci, jelikož je vydatná, levná a plná bílkovin. A i když to na první pohled zní jako šílený experiment, první lžíce vás překvapí a druhá si vás získá.

CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l vody
  • kmín
  • sůl
  • 1 balení hrubého tvarohu
  • 1 balení tvarglí
  • máslo
  • vařené brambory ve slupce
  • pažitka na ozdobení

Do hrnce dáme mléko, vodu a kmín. Pomalu ohříváme a přidáme sůl, tvaroh a tvarůžky, které neustále promícháváme do krémové konzistence. Před servisem přidáme máslo a uvařené brambory ve slupce nebo opečeme brambory na pánvi či v troubě. Servírujeme ozdobené čerstvou nakrájenou pažitkou a kousky nadrobno nakrájených tvarůžků. My jsme do polévky použili poctivý domácí tvaroh ze Zlaté farmy, na který nedáme dopustit.   

3 důvody, proč zkusit hanáckou syrnici

  1. Plná bílkovin – tvaroh, mléko a tvarůžky = ideální kombinace pro vegetariány i sportovce.
  2. Bez masa, ale vydatná – dobrý kompromis pro dny, kdy nechcete jíst maso, ale potřebujete energii.
  3. Chuťový zážitek mimo běžné šablony – kyselkavé, slané, mléčné a přesto krásně vyvážené. Navíc skvěle zasytí a zahřeje!

Tradice mléčných polévek ve světě

Hanácká syrnica patří k méně známým pokladům české regionální kuchyně, ale rozhodně není jedinou mléčnou polévkou svého druhu v Evropě. Byť je hanácká syrnica s tvarůžky opravdu raritní, podobné polévky najdeme i jinde.

Polsko – „Zupa mleczna“

Nejčastěji sladká varianta – mléko + těstoviny, rýže nebo obiloviny (obdoba naší krupicové kaše, ale tekutější). Ovšem objevíte tu i slané mléčné polévky – s máslem, solí, koprem a bramborami, zejména ve východních regionech Polska.

Alsasko (Francie) – „Soupe au lait“ 

Opět se jedná o jednoduchou, slanou mléčnou polévku s chlebem, těstovinou nebo knedlíčky. Dřív se jednalo o běžnou snídani venkovského obyvatelstva. Někdy se dochucovala cibulí, česnekem, vejcem nebo sýrem.

Německo, Rakousko – „Milchsuppe“

Mléčné polévky bývaly součástí školních i armádních jídelníčků (např. s krupicí, vločkami, nudlemi).

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.