Holandský řízekTahle varianta řízku z mletého masa a tvarůžkového překvapení uvnitř je důkazem, že i klasika může mít regionální šmrnc. S Holandskem ale nemá tenhle řízek vůbec nic společného. Je to typický příklad názvu, který zní světově, ale jedná se o ryze český výmysl. Název „holandský řízek“ vznikl zřejmě někdy v 70.–80. letech v českých závodních jídelnách. Je to prostě typická česká (socialistická) kreativita na talíři – vymyslíme jídlo z dostupných surovin a dáme mu jméno, které zní jako z jídelníčku zahraniční restaurace. Holandský nebo ryze český – nám je to jedno. Hlavně, že to chutná! CO BUDETE POTŘEBOVAT
V misce smícháme (ideálně vychlazené) mleté maso (mix hovězí a vepřové), sůl, tvarůžky, mléko, petrželku, slaninu a vypracujeme vláčnou hmotu. Můžeme navíc dochutit pepřem, majoránkou, česnekem - podle chuti. Z hmoty vypracujeme stejnoměrné kuličky, ze kterých uděláme placky. Ty budeme obalovat v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a na rozehřátém oleji smažit z obou stran dozlatova. Poté vložíme do trouby rozehřáté na 160°C na 10 minut dopéct pod alobalem. |