Bramborové knedlíky se slaninouTuhle lahůdku vařívaly už naše prababičky, a to nejen svátečně. Brambory totiž byly v domácnostech dostupné, syté a úžasně variabilní. A když zbyl kousek uzeného nebo slaniny? Hned se tím naplnily knedlíky! V kombinaci se zelím a osmaženou cibulkou jde o jeden z nejoblíbenějších receptů staré dobré Moravy. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Do hrnce si dáme vařit osolenou vodu a přivedeme k varu. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme do mísy a přidáme sůl, vejce, mouku, dětskou krupičku a vypracujeme vláčné těsto. Přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejnoměrné kousky (cca 10-12 ks). Bochánky promáčkneme hřbetem ruky, naplníme slaninou a vyšouláme pěkně kulaté knedlíky. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a občas promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu hrnce. Vaříme, dokud knedlíky nevyplavou nahoru. Na pánvi si rozehřejeme olej a dozlatova osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky. Knedlíky dáme na talíř, přelijeme osmaženou cibulkou. Ke knedlím doporučujeme uvařit klasické moravské zelí. |