BramboračkaKdyž se venku ochladí a listí křupe pod nohama, není nic lepšího než talíř horké, voňavé bramboračky. Tahle tradiční moravská polévka s bramborami, houbami a kořenovou zeleninou voní domovem a babiččinou kuchyní. V minulosti bývala běžnou součástí každodenního jídelníčku – nejen proto, že je jednoduchá a levná, ale hlavně proto, že krásně zahřeje, zasytí a dobije energii. Jak říkávaly naše babičky: „Polívka je grunt!“. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Očistíme si brambory, cibuli, mrkev, kousek celeru a petržel. Vše si nakrájíme na kostičky. Do hrnce si dáme máslo, a jakmile se rozpustí, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou a připravíme jíšku. Pozor, ať se nepřipálí. Přilijeme vodu a vložíme brambory a kořenovou zeleninu, sušené houby a dochutíme kořením a solí. Vaříme do změknutí surovin. Jakmile jsou suroviny měkké, přidáme majoránku a česnek a ještě chvilku provaříme. Pro zjemnění chuti můžeme přidat ještě smetanu. |