Krupicová kaše

Krupicová kaše

Krupicová kaše – dětmi milovaná, dospělými často proklínaná. Ale tahle verze zboří všechny předsudky: s kousky kvalitní čokolády nebo ořechy, přelivem z voňavého másla, kakaem a svěžím kontrastem malin či ostružin se tahle jednoduchá kaše promění v dokonalý dezert. Nebo snídani…Anebo večeři, kterou si dáte s nosem zabořeným do deky. Protože teplá, sladká a voňavá krupicové kaše je zkrátka závan dětství  v misce.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 300 ml mléka
  • sůl
  • krupice
  • cukr moučka
  • ovoce na ozdobení
  • na ozdobení a dochucení podle chuti: oříšky, čokoláda, kakao
  • máslo

Vezmeme si hrnec, do kterého nalejeme mléko, přidáme trochu soli a cukru.  Postupně mléko ohříváme a přidáváme krupici, podle potřeby, aby kaše byla krémová a ne příliš hustá. Neustále mícháme, ať se nepřipeče ke dnu hrnce. Jakmile dosáhneme ideální konzistence, servírujme do misek, pocukrujeme, ozdobíme ovocem, oříšky a kdo má rád klasiku, tak si kaši ještě zasype kakaem (vřele doporučujeme kakao z Čokoládovny Troubelice). Nakonec přelijeme rozpuštěným máslem.

Tipy pro nejlepší krupicovou kaši

  • Mléko nechte těsně před varem, aby se krupice nesrazila.
  • Použijte jemnou dětskou krupici, ne krupici hrubou – výsledek bude hladký a sametový.
  • Místo cukru můžete zkusit zdravější alternativy: datlový, čekankový nebo javorový sirup.
  • Po dovaření můžete vložit kousíčky čokolády – jen se lehce rozpustí a vytvoří překvapení v každé lžičce.
  • Kombinace s kyselým ovocem jako maliny, rybíz nebo ostružiny dodá parádní kontrast sladké chuti.

Míchat nebo nemíchat? Toť otázka!

Tuhle otázku řeší každý, kdo si před sebou postaví talíř krupicové kaše s máslem a kakaem. Pro jedny je míchání barbarství, které zničí všechnu krásu a chuťové vrstvy. Pro druhé je nutnost všechno zamíchat do jednotné čokoládové blaženosti tou jedinou správnou cestou.

Obě strany mají silné argumenty:

  •  "Nabírám si kakao i rozpuštěné máslo po kouskách" – takhle mám každou lžičku chuťově trošku jinou a nikdy se toho nepřejím.
  •  "Zamíchat!" – protože jen tak se propojí chutě, a vznikne konzistence, co evokuje dětství a krémovou nirvánu.
  • Někdo si dokonce dělá částečnou míchanici – zamíchá jen prostředek a kraje si nechá „na později“. Jiný to vyřeší šalamounsky: jednu půlku zamíchá, druhou nechá netknutou. 
Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.