Švestková omáčkaŠvestková omáčka je skvělý parťák k tmavému masu! Má původ ve středoevropské kuchyni a najdeme ji i ve francouzských receptech (např. s kančím) či v asijských variacích – třeba s rýžovým octem a sójovou omáčkou. U nás si získala místo zejména ve svátečních a podzimních pokrmech. Je to sladko-slaná omáčka s nádechem kyselosti a špetkou koření, která krásně podtrhne výrazné chutě masa. A navíc dodá celému talíři šmrnc – nejen chuťově, ale i vizuálně. CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOMáslo rozehřejeme v kastrolku, přisypeme mouku a na nižším stupni opékáme, než se vytvoří jíška. Do jíšky postupně zašleháváme švestková povidla a vodu, podle chuti můžeme přidat citronovou kůru, sůl, cukr a veškeré koření. Doporučujeme dochutit mletou skořicí. Před podáváním přidáme lžíci rumu a krátce provaříme, aby měla ten správný říz. Švestkovou omáčku vaříme asi 20 minut, aby se všechny chutě dokonale spojily. Hlavně pořád míchejte, aby se omáčka nepřipálila! Případně dolívejte vodou, když už bude moc hustá a bude mít tendenci se připíkat. K čemu se hodí švestková omáčka? Za nás nejlíp k vepřové panence! |




