Králík pečený ve slanině je zapomenutý poklad české kuchyně – voňavý, šťavnatý a překvapivě jemný. Přestože se dnes v restauracích objevuje spíš výjimečně, na venkově nikdy nezmizel ze stolu. Pečený s česnekem, bylinkami a obalený ve slanině získává králík nový rozměr – chuťově bohatý a zároveň stále lehký.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
králík
slanina
sůl
voda na podlití masa
nové koření
bobkový list
celý pepř
kmín
cibule
česnek
Králíka omyjeme a rozdělíme na části. Každou část osolíme a obalíme slaninou. Jednotlivé části si naskládáme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme koření podle chuti a podlijeme vodou. Dusíme v pekáči při teplotě 240°C cca 40 minut. Jakmile bude maso měkké, na 15 minut sundáme poklop a necháme králíka dozlatova opéct. Pozor ať se nevysuší! Výpek z masa můžeme zjemnit máslem nebo zaprášit moukou, abychom dostali hustější omáčku. Ideální přílohou jsou opékané brambory a čerstvá zelenina.
Benefity králičího masa
Králík byl dříve běžným domácím zvířetem na vesnicích – jednalo se o levné a dostupné maso. Městské děti ho ale často znají spíš jako mazlíčka než oběd, což vedlo k jistému tabuizování v městských jídelníčcích, a z králíka se stal outsider českých kuchyní. V posledních letech se ale králík pomalu vrací na scénu – jako zdravá, lehce stravitelná a kvalitní alternativa běžně kupovaného masa. Pojďme se podívat na důvody, proč sáhnout po králičím masem…
Lehce stravitelné maso – velmi jemné, s minimem vaziva a tuku, takže ho dobře snáší i lidé s citlivým trávením, děti nebo senioři.
Nízký obsah tuku – králičí maso obsahuje jen kolem 4–6 % tuku, a většina z něj jsou zdravé, nenasycené mastné kyseliny
Vysoký obsah bílkovin – ideální zdroj kvalitních živočišných bílkovin (až 20–22 %), které podporují regeneraci svalů a imunitu.
Méně cholesterolu než jiná masa – ve srovnání s vepřovým nebo hovězím má až o třetinu méně cholesterolu.
Bohaté na minerály – přirozený zdroj železa, zinku, fosforu a draslíku, což prospívá krvetvorbě a nervové soustavě.
Vitaminy skupiny B – zejména B3 a B12, které pomáhají s energií a zdravým metabolismem.
Univerzální využití v kuchyni – dá se péct, dusit, grilovat i použít do vývaru. Chutí připomíná kuřecí, ale má výraznější aroma a šťavnatější strukturu.
Místní a tradiční surovina – králík je klasika moravských i venkovských kuchyní, kde se zužitkoval celý a připravoval na mnoho způsobů – od pečeného až po paštiky.
Ekologicky šetrnější chov – králičí chovy mají nižší uhlíkovou stopu než velkochovy skotu nebo prasat.
Vhodné pro lehkou dietu i fitness jídelníček – minimum tuku, hodně bílkovin, skvělý poměr živin pro regeneraci po zátěži.
Proč péct králíka ve slanině?
Králičí maso je velmi libové, takže snadno vyschne – slanina ho ochrání a zvláční.
Slanina také dodá chuťovou hloubku a krásnou vůni.
Tipy na přípravu
Pokud máte čas, naložte králíka den předem do mléka nebo podmáslí – maso bude křehčí.
Použijte tenké plátky slaniny – ideálně prorostlé, ne jen libové.
Pečte pozvolna, přelévejte výpekem nebo pivem/bílým vínem.
Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.
Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.
Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.
Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.
Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.