Kachna na pivu

Kachna na pivu

Kachna na černém pivu je česká variace s lehce dekadentním nádechem. Černé pivo vytvoří zlatavou glazuru, dodá masu lehkou sladkost a jemnou hořkost, díky které se každé sousto rozplývá na jazyku. Ve spojení s jablky, cibulí nebo kmínem vznikne dokonalá pečeně, kterou si nejlíp vychutnáte s knedlíky a se zelím. 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • chlazená kachna 
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • česnek
  • černé pivo
  • kmín
  • bobkový list
  • nové koření

Očistíme si kachnu a prosolíme jak uvnitř, tak i zvnějšku. Kachnu dáme na pekáč, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a koření podle chuti. Podlijeme pivem, přiklopíme poklicí a pečeme cca 2 hodiny při teplotě 160°C. Během pečení přeléváme výpekem. Jakmile bude maso skoro měkké, odklopíme pekáč a pečeme ještě asi 30 minut při 180°C, aby kůže byla vypečená do křupava. Nejlíp kachna chutná v kombinaci se zelím a knedlíkem.  

Proč právě černé pivo?

  • Černé pivo obsahuje karmelizované slady, které během pečení vytvoří na povrchu masa krásně lesklou, chutnou glazuru.
  • Díky hořkosti a jemné sladkosti se výborně kombinuje s tukem kachního masa – pomáhá jej zjemnit a chuťově prohloubit.
  • Vypečená šťáva s pivem je božská omáčka – stačí ji lehce zredukovat nebo zahustit jen trochou mouky.

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Nezapomeňte podlévat, ideálně právě pivem – ale ne příliš, ať kachna není dušená.
  • Kachnu pořádně nasolte už den předem – kůže pak bude krásně křupavá.
  • Do vnitřku kachny můžete vložit jablko, cibuli nebo pár kuliček jalovce – vůně a chuť bude ještě bohatší.
  • Po upečení nechejte maso 15 minut odpočinout, než jej nakrájíte – zůstane šťavnaté.
Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.