Zabíjačkové specialityZabijačkové speciality jsou doslova kulturní dědictví venkova. Na Hané i jinde na Moravě bývala zabíjačka rodinnou událostí, na kterou se těšilo celé hospodářství. Nešlo jen o porcování prasete, ale o společenský rituál. Každý měl svou roli – muži porcovali, ženy vše zpracovávaly, děti nosily dřevo a ochutnávaly první teplé škvarky. V zimních měsících, hlavně v lednu a únoru, bývaly zabíjačky součástí masopustního veselí – období hojnosti před půstem. CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOJelitový prejt naneseme stejnoměrně na pekáč a dáme do trouby. Pečeme při 180° C 30 minut. Nezapomeňte prejt občas promíchat. Musíme hlídat, ať se nepřipálí! Jitrnicový prejt dáme buďto do pekáče nebo na pánev a postupně prohříváme, až se z tuhého prejtu stane řídká směs. Dochutíme osmaženou cibulkou, kterou jsme si předem připravili. Zabíjačkové speciality nejlíp chutnají se sterilovanou okurkou, moravským zelím a čerstvým chlebem (a taky pivem samozřejmě). Jak vylepšit zabíjačkový prejt a jitrnicovou směsCibule, česnek a majoránka – svatá trojiceDo směsi přidejte hodně osmažené cibule. Cibule prejt zjemní a dodá mu lehce nasládlou chuť. Přidejte ještě 1–2 stroužky česneku a špetku majoránky. Křupavá variantaPo upečení prejt posypte strouhankou smíchanou se sádlem nebo kousky škvarků a nechte ještě 5–10 minut zapéct. Vytvoří se křupavá zlatá kůrka, která udělá jídlo mnohem atraktivnější. Jemnější prejtPokud máte rádi vláčnější variantu, přidejte trochu vývaru během pečení – prejt se nevysuší. Nebo vmíchejte malou lžíci sádla ke konci – chuť se zjemní a získá krásný lesk. Prejtové karbanátkyZ prejtu vytvarujte menší kuličky nebo placičky, obalte v jemné strouhance a zapečte v torubě nebo osmažte na pánvi. Skvěle vypadají a voní jako malé zabíjačkové karbanátky. |




