Zabíjačkové speciality

Zabíjačkové speciality

Zabijačkové speciality jsou doslova kulturní dědictví venkova. Na Hané i jinde na Moravě bývala zabíjačka rodinnou událostí, na kterou se těšilo celé hospodářství. Nešlo jen o porcování prasete, ale o společenský rituál. Každý měl svou roli – muži porcovali, ženy vše zpracovávaly, děti nosily dřevo a ochutnávaly první teplé škvarky. V zimních měsících, hlavně v lednu a únoru, bývaly zabíjačky součástí masopustního veselí – období hojnosti před půstem.

 CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 200g jitrnicového prejtu
  • 200g jelitového prejtu (kroupy a vepřová krev)
  • sádlo
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř

JAK NA TO

Jelitový prejt naneseme stejnoměrně na pekáč a dáme do trouby. Pečeme při 180° C 30 minut. Nezapomeňte prejt občas promíchat. Musíme hlídat, ať se nepřipálí! Jitrnicový prejt dáme buďto do pekáče nebo na pánev a postupně prohříváme, až se z tuhého prejtu stane řídká směs. Dochutíme osmaženou cibulkou, kterou jsme si předem připravili. Zabíjačkové speciality nejlíp chutnají se sterilovanou okurkou, moravským zelím a čerstvým chlebem (a taky pivem samozřejmě).

Jak vylepšit zabíjačkový prejt a jitrnicovou směs

Cibule, česnek a majoránka – svatá trojice

Do směsi přidejte hodně osmažené cibule. Cibule prejt zjemní a dodá mu lehce nasládlou chuť.

Přidejte ještě 1–2 stroužky česneku a špetku majoránky.

Křupavá varianta

Po upečení prejt posypte strouhankou smíchanou se sádlem nebo kousky škvarků a nechte ještě 5–10 minut zapéct.

Vytvoří se křupavá zlatá kůrka, která udělá jídlo mnohem atraktivnější.

Jemnější prejt

Pokud máte rádi vláčnější variantu, přidejte trochu vývaru během pečení – prejt se nevysuší.

Nebo vmíchejte malou lžíci sádla ke konci – chuť se zjemní a získá krásný lesk.

Prejtové karbanátky

Z prejtu vytvarujte menší kuličky nebo placičky, obalte v jemné strouhance a zapečte v torubě nebo osmažte na pánvi. Skvěle vypadají a voní jako malé zabíjačkové karbanátky.

Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.