Tvarůžkový štrúdlZapomeňte na jablečný štrúdl! Tenhle fešák voní po slanince, kysaném zelí a tvarůžkách – a to všechno zabalené v křupavém listovém těstě. Je to poctivá hanácká kombinace chutí, trochu dekadentní, trochu punk, ale rozhodně nezapomenutelná… CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOSterilované zelí scedíme, vymačkáme vodu a necháme důkladně okapat. Rozválené listové těsto rozložíme a na něj položíme plátky slaniny. Na ni naskládáme zelí, posypeme nadrcenými tvarůžky a okořeníme grilovacím kořením. Zavineme tak, aby náplň nevytekla. Vyšleháme si vejce, kterým potřeme štrúdl. Závin položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 150- 160°C cca 35-50 minut. Štrúdl musí mít zlatavě hnědou barvu. Naše tipyZelí s trochou cibulky a kmínuSterilované zelí má někdy ostřejší chuť – stačí ho krátce orestovat na cibulce se špetkou kmínu nebo cukru. Chuť se zjemní a zelí bude méně kyselé. Díky orestování se zelí taky zbaví přebytečné tekutiny. Předpečte slaninuDejte slaninu krátce na pánev nebo do trouby – pustí tuk, takže v těstě nezvlhne. Chuťový trik: kapka pivaDo zelí můžete přidat pár kapek piva – zvýrazní chuť tvarůžků a vyváží slanost. Studené těstoListové těsto se nejlépe peče, když je co nejstudenější – takže ho rozbalujte až těsně před plněním a štrúdl po zavinutí klidně dejte na 10 minut do lednice, než půjde do trouby. |




