Čokobábovka (hrnková)

Čokobábovka (hrnková)

Zkuste do bábovky přidat kvalitní čokoládu a posuňte tradiční recept na vyšší level! My jsme si vybrali čokoládu z Troubelic, která se vyrábí v rodinné čokoládovně kousek od Uničova. Vy si ji můžete koupit jednoduše na e-shopu.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • sůl
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

JAK NA TO

Najdeme si jeden střední hrnek na čaj, který bude sloužit jako odměrka. Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou ze všech stran, aby se nám bábovka po upečení dobře vyklopila.

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky do dvou misek. Do každé přidáme cca polovinu cukru. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky s cukrem šleháme a přidáváme postupně mouku, mléko a olej. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého již jen stěrkou zapracujeme sníh z bílků, kypřící prášek a na kostičky nasekanou čokoládu. Polovinu těsta nalijeme do formy a do zbylé poloviny přimícháme kakao. Důkladně promícháme, ať v těstě nejsou hrudky a nalijeme do formy.

Pečeme v troubě na 200°C cca 40 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí, kterou propíchneme bábovku - nesmí se na ni lepit těsto! Bábovku nechte ve formě chvíli vychladnout, pak vyklopte a pocukrujte moučkovým cukrem.