Průvodce hanáckými specialitami

Průvodce hanáckými specialitami

Začněme lokálními produkty, protože to je to, co chceme na svých cestách ochutnávat. Něco, co je pro danou zemi, kraj či oblast typické a pro nás výjimečné. V gastronomii Střední Moravy určitě nejvíc rezonují tvarůžky a pivo. Olomoucké tvarůžky koupíte snad v každém místním obchodě s potravinami. Ale rozhodně se vyplatí zastavit se v prodejně na olomouckém Horním náměstí. Nemůžete ji minout a bezpečně ji poznáte po čichu. Tvarůžků v různých podobách jsou tu kvanta – klasické, s paprikou, chilli, kmínem, cibulkou, nakládané nebo v pomazánkách.

TIP! Pro řemeslné tvarůžky s výraznější chutí si zajeďte kousek od Olomouce – do Velké Bystřice. V Pivovaru TVARG spojili výrobu Tvarglí s vařením piva a obojí můžete degustovat v pivovarské hospodě nebo si odvést s sebou.

Jak na tvargle

Nejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlépe detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách).

Nejtradičnějším způsobem konzumace tvarůžků je dát si je prostě na chleba s máslem, posypat cibulkou a zapít pivem. Předtím ale nezapomeňte tvarůžky chvíli odpočinout při pokojové teplotě. I když sníte celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku.

Možná nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám ani nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá restaurace v Olomouci. Doporučujeme vyzkoušet luxusní tvarůžkový tatarák v Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc).

TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti.

Tvarůžkový tunning z Loštic

Nevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta.

RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláč

Se slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu!

Co budete potřebovat?

• 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť)

• cca 200 g žervé

• cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany

• kompotované hrušky

• vlašské ořechy

• listové těsto

Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

Levandule nepatří jen do koupelny

Jestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího.

Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu.

Není čokoláda jako čokoláda

V rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. 

Z farmy přímo na váš stůl

Útulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy.

Víme, kde se dobře najíst

Přemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. 

Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66.

Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty.

Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka.

Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. 

Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní.