Guide to Haná specialitiesLet's start with local products because that's what we want to taste on our travels. Something typical for the country, region, or area and treasured by the locals. In the gastronomy of Central Moravia, tvarůžky and beer certainly resonate the most. You can buy Olomouc cheese, a specialty from Olomouc, in almost every local grocery store. But it is worth stopping by the shop on the Upper Square in Olomouc. You can't miss it, and you'll know it safely by the smell. There are plenty of varieties of the cheese - classic, with paprika, chili, cumin, onion, pickled, or in spreads.
Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> TIP! Pro řemeslné tvarůžky s výraznější chutí si zajeďte kousek od Olomouce – do Velké Bystřice. V Pivovaru TVARG spojili výrobu Tvarglí s vařením piva a obojí můžete degustovat v pivovarské hospodě nebo si odvést s sebou. Jak na tvargleNejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlépe detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách). Nejtradičnějším způsobem konzumace tvarůžků je dát si je prostě na chleba s máslem, posypat cibulkou a zapít pivem. Předtím ale nezapomeňte tvarůžky chvíli odpočinout při pokojové teplotě. I když sníte celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku. Možná nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám ani nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá restaurace v Olomouci. Doporučujeme vyzkoušet luxusní tvarůžkový tatarák v Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc). TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti. Tvarůžkový tunning z LošticNevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta. RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláčSe slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu! Co budete potřebovat? • 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť) • cca 200 g žervé • cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany • kompotované hrušky • vlašské ořechy • listové těsto Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Levandule nepatří jen do koupelnyJestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Není čokoláda jako čokoládaV rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. Z farmy přímo na váš stůlÚtulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy. Víme, kde se dobře najístPřemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc).
TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti. Tvarůžkový tunning z LošticNevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta. RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláčSe slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu! Co budete potřebovat? • 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť) • cca 200 g žervé • cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany • kompotované hrušky • vlašské ořechy • listové těsto Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Levandule nepatří jen do koupelnyJestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Není čokoláda jako čokoládaV rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. Z farmy přímo na váš stůlÚtulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy. Víme, kde se dobře najístPřemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> TIP! Pro řemeslné tvarůžky s výraznější chutí si zajeďte kousek od Olomouce – do Velké Bystřice. V Pivovaru TVARG spojili výrobu Tvarglí s vařením piva a obojí můžete degustovat v pivovarské hospodě nebo si odvést s sebou. Jak na tvargleNejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlépe detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách). Nejtradičnějším způsobem konzumace tvarůžků je dát si je prostě na chleba s máslem, posypat cibulkou a zapít pivem. Předtím ale nezapomeňte tvarůžky chvíli odpočinout při pokojové teplotě. I když sníte celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku. Možná nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám ani nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá restaurace v Olomouci. Doporučujeme vyzkoušet luxusní tvarůžkový tatarák v Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc). TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti. Tvarůžkový tunning z LošticNevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta. RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláčSe slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu! Co budete potřebovat? • 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť) • cca 200 g žervé • cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany • kompotované hrušky • vlašské ořechy • listové těsto Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Levandule nepatří jen do koupelnyJestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Není čokoláda jako čokoládaV rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. Z farmy přímo na váš stůlÚtulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy. Víme, kde se dobře najístPřemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat.
Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> TIP! Pro řemeslné tvarůžky s výraznější chutí si zajeďte kousek od Olomouce – do Velké Bystřice. V Pivovaru TVARG spojili výrobu Tvarglí s vařením piva a obojí můžete degustovat v pivovarské hospodě nebo si odvést s sebou. Jak na tvargleNejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlépe detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách). Nejtradičnějším způsobem konzumace tvarůžků je dát si je prostě na chleba s máslem, posypat cibulkou a zapít pivem. Předtím ale nezapomeňte tvarůžky chvíli odpočinout při pokojové teplotě. I když sníte celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku. Možná nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám ani nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá restaurace v Olomouci. Doporučujeme vyzkoušet luxusní tvarůžkový tatarák v Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc). TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti. Tvarůžkový tunning z LošticNevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta. RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláčSe slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu! Co budete potřebovat? • 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť) • cca 200 g žervé • cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany • kompotované hrušky • vlašské ořechy • listové těsto Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Levandule nepatří jen do koupelnyJestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Není čokoláda jako čokoládaV rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. Z farmy přímo na váš stůlÚtulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy. Víme, kde se dobře najístPřemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Na menu si pochutnají jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Když budete projíždět na kolech po Litovelském Pomoraví nebo se vracet z prohlídky hradu Bouzov, zaparkujte u Sobáčovského rybníka a užijte si domácí burgery, italskou pizzu přímo z pece, pečené maso, čerstvé ryby nebo speciality z udírny ve stylové výletní restauraci s letním posezením u rybníka. Výletníci putující ze zámeckého areálu v Čechách pod Kosířem či vrcholu Velkého Kosíře by určitě měli doplnit energii na Běleckém Mlýně. Ať už ze skvělého masa, které berou z vlastních chovů nebo nebeských dezertů, jimž vévodí domácí bavorské vdolky. S sebou si navíc můžete odvézt Bělecký med z okolních lesů a luk. Za libovým masem z grilu a udírny stojí za to si vyšlápnout kopec na Jívovou. Než si ve Sportovně střeleckém areálu Jívová dojíte žebírko, krkovičku, křidýlka nebo třeba burger s trhaným masem, můžete nechat dobíjet svoje elektrokolo. Pro děti je tu kromě smažáku s hranolkama a vaflí připravené taky hřiště (a Wi-Fi). Pro dospělé pak samozřejmě zážitková střelba z různých typů zbraní. ' data-id="52" data-mid="14" data-cn="textobsah" data-activegroup="0" data-noresult="" data-ename="Další text" data-multilang=1> Morgan’s restaurant (Mlýnská 2, Olomouc).
TIP! Olomoucký tvarůžkový festival: V Olomouci se jaro vítá tvarůžky a pivem! Restaurace a bistra se každoročně předhánějí v originálních receptech, ve kterých tvarůžky hrají prim. Ochutnáte tak třeba tvarůžkovou zmrzlinu, tvarůžkové lívance, dezerty, burgery, karbanátky nebo tataráčky. To si samozřejmě zaslouží spláchnout regionálním pívem – nejlíp tím z Pivovaru TVARG. Oba dva festivalové dny se na Horním a Dolním náměstí můžete těšit taky na folklórní hudbu a tance, cooking show a program pro děti. Tvarůžkový tunning z LošticNevěřili byste, co všechno jde vykouzlit z tvarůžků – dokonce i dezerty! V Tvarůžkové cukrárně v Lošticích můžete ochutnat okolo 15 druhů slaných moučníků z Olomouckých tvarůžků. Nejoblíbenější je kombinace listového těsta a jemné pěny z Olomouckých tvarůžků, ale určitě vyzkoušejte taky dezerty z bramborového nebo piškotového těsta. RECEPT na jednoduchý tvarůžkový koláčSe slaným tvarůžkovým koláčem zaválíte na každém večírku. Skvěle se hodí k pivu i vínu! Co budete potřebovat? • 1 balení Tvarglí (nebo 1,5 pro výraznější chuť) • cca 200 g žervé • cca 200 g tvarohu nebo zakysané smetany • kompotované hrušky • vlašské ořechy • listové těsto Do misky vyškrábněte kelímek zakysanky (nebo tvarohu), žervé, nastrouhejte (nebo nakrájejte na malé kousky) Tvargle a promíchejte. Listové těsto nakrájejte na větší čtverce (nebo libovolné geometrické útvary), položte na plech vyložený pečícím papírem a ohrňte okraje, aby vám náplň nevytékala. Na listové těsto rozprostřete náplň a na ni pak pokládejte tenké plátky kompotované hrušky. Posypte kousky vlašských ořechů (množství podle chuti) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Levandule nepatří jen do koupelnyJestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na olomouckém Horním náměstí. Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár insta fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Není čokoláda jako čokoládaV rodinné čokoládovně v Troubelicích vyrábí čokolády tradičním způsobem v melanžérech přímo z kakaových bobů, které si dovážejí z plantáží v Ekvádoru. V troubelické prodejně nakoupíte i další kakaové produkty, bezlepkové mouky, superfoods, ekvádorské bylinné čaje, kávu z malých plantáží praženou v samotné čokoládovně, sušené tropické ovoce a spoustu dalších dobrot. Z farmy přímo na váš stůlÚtulná kavárna s letním posezením, zázemí pro děti a hlavně čerstvé domácí produkty. Zastavte se na rodinné Zlaté farmě kousek od Prostějova pro nakládané i čerstvé sýry, mléčné i pečené dezerty, tvarohy, jogurty, kefíry a řadu dalších výrobků přímo z farmy. Víme, kde se dobře najístPřemýšlíte, kam v Olomouci na příjemný oběd, večeři nebo něco dobrého k pivu? Zamiřte do Morgan’s restaurant v samém centru města, jen pár kroků od Horního náměstí. Na menu najdete speciality regionální kuchyně, steaky, burgery i oblíbené chuťovky k pivu. To tady mimochodem točí fakt parádní! Důkazem místo slibů budiž ocenění Hvězda sládků, které náleží podnikům, co o pivo opravdu umí pečovat. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do |