Škvarkové plackyŠkvarkové placky jsou tradičním pečivem, které voní babiččinou troubou a starými dobrými časy, kdy se zpracovalo vše „do posledního škvarku“. Placky jsou vláčné, s křupavým povrchem, a navíc nebezpečně návykové. Jeden kousek nikdy nestačí – a když se podávají ještě teplé, mizí rychleji než utopenci na hodech. CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOOdlejeme si část mléka, které si mírně ohřejeme. Přidáme do něj lžíci cukru a nadrolíme droždí. Necháme chvilku odstát a vyrobíme si kvásek. Do mouky v míse si uděláme důlek, přidáme kvásek, žloutek a namleté škvarky a zpracováváme těsto, do kterého přiléváme mléko podle potřeby. Jakmile bude těsto krásně vláčné, rozválíme ho na pomoučeném vále a sklenicí vykrojíme kolečka. Kolečka si nahoře nařízneme do kříže, dáme na plech s pečícím papírem a necháme chvíli nakynout. Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C, než získají zlatavou barvu. |




