Šišky s mákem

Šišky s mákem

Šišky s mákem jsou přesně ten typ jídla, který vyvolává buďto lásku na první sousto… nebo mírné trauma ze školní jídelny. A pro cizince? Ti často nechápou, proč jíme dezert jako hlavní jídlo a ještě ho sypeme něčím, co v jejich zemi používají jako potravu pro ptáky.

Většina národních kuchyní rozlišuje jasně: sladké = dezert, slané = hlavní jídlo. Ale u nás v Česku (a částečně i na Slovensku či v Rakousku) se sladká jídla stala plnohodnotným obědem či večeří. Historicky to má jednoduché vysvětlení: na venkově bývalo maso vzácné, zatímco brambory, mouka, tvaroh, ovoce nebo mák byly běžně dostupné. Z těchto surovin se proto vařila vydatná, levná a výživná jídla, která zasytí i bez masa.

CO BUDETE POTŘEBOVAT 

  • 500 g uvařených brambor ve slupce
  • 500 g mouky nebo krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • máslo
  • mletý mák
  • cukr moučka

JAK NA TO

Vychladlé brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme a osolíme. Přidáváme postupně mouku, vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na čtvrtiny a z každé vyvalujeme tenké válečky, které zkracujeme na menší cca 4 cm dlouhé.  V hrnci necháme vařit osolenou vodu a do ní vložíme nakrájené šišky. Vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou nahoru. Občas promícháme, aby se nepřichytli na dno hrnce. Poté je vysbíráme, dáme na talíř a promícháme s moučkovým cukrem, spařeným mletým mákem (spaříme, aby nebyl hořký) a přelijeme rozpuštěným máslem.

Jak na dokonalé bramborové těsto

Bramborové šišky s mákem vypadají jako úplně jednoduchý recept, ale těsto je potvora! Stačí trocha víc mouky nebo špatné brambory a výsledek je buďte gumový, nebo se těsto naopak rozvaří.

Použijte správné brambory

Nejlépe se hodí moučné – typ C. Mají méně vody a víc škrobu, takže těsto se nebude lepit ani rozpadat. Nové brambory se na těsto nehodí – obsahují moc vody.

Brambory nechte po uvaření zcela vychladnout

Těsto se dělá z vychladlých, ne horkých brambor. Ideálně uvařených den předem ve slupce. Studené brambory totiž lépe vážou mouku a těsto se nerozpadá.

Pozor na strukturu těsta

Přidávejte mouku postupně — záleží na vlhkosti brambor. Těsto má být měkké, ale nelepivé. Když se vám začne rozpadat, přidejte trochu mouky. Když je tvrdé, přidejte lžičku másla nebo mléka.

Pokud chcete, aby šišky byly jemnější, přidejte lžíci krupice nebo dětské krupičky – těsto bude držet tvar a zároveň zůstane nadýchané.

Pracujte rychle

Bramborové těsto dlouho nevydrží – čím víc ho hnětete, tím víc řídne. Proto si vše připravte předem a těsto zpracujte hned po smíchání.

Vaření

Vkládejte šišky do lehce vroucí osolené vody. Když vyplavou, vyndejte. Nenechávejte je dlouho ve vodě – nasály by vodu a ztratily tvar.

Finální kouzlo

Po scezení šišky promíchejte s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Nakonec posypte spařeným mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Co když dětem mák nevoní

Šišky s perníkovou strouhankou

Na pánvi lehce opražte strouhanku s trochou másla a perníkového koření (nebo trochou rozdrceného perníku). Potom v ní obalte hotové šišky. Skvělá vůně a jemně karamelová chuť – dětská vánoční verze.

Šišky s tvarohem a ovocem

Šišky přelij rozmíchaným tvarohem s cukrem a vanilkou, přidejte jahody nebo borůvky. Můžete vylepšit i kapkou javorového sirupu nebo vanilkového jogurtu.

Šišky s karamelizovanými jablky

Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte kostičky jablek, skořici a trochu medu. Když jablka změknou, vmíchejte uvařené šišky a vše lehce prohřejte. Chuť připomíná jablečný štrúdl.

Šišky s kakaem

Rozpusťte máslo, přimíchejte trochu kakaa a moučkového cukru – vznikne jednoduchá „čokoládová omáčka“. Polijte šišky, případně přidejte pár plátků banánu. Sladká klasika, kterou děti zbožňují.

Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.