Šišky s mákemŠišky s mákem jsou přesně ten typ jídla, který vyvolává buďto lásku na první sousto… nebo mírné trauma ze školní jídelny. A pro cizince? Ti často nechápou, proč jíme dezert jako hlavní jídlo a ještě ho sypeme něčím, co v jejich zemi používají jako potravu pro ptáky. Většina národních kuchyní rozlišuje jasně: sladké = dezert, slané = hlavní jídlo. Ale u nás v Česku (a částečně i na Slovensku či v Rakousku) se sladká jídla stala plnohodnotným obědem či večeří. Historicky to má jednoduché vysvětlení: na venkově bývalo maso vzácné, zatímco brambory, mouka, tvaroh, ovoce nebo mák byly běžně dostupné. Z těchto surovin se proto vařila vydatná, levná a výživná jídla, která zasytí i bez masa. CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOVychladlé brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme a osolíme. Přidáváme postupně mouku, vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto si dáme na pomoučený vál a rozdělíme na čtvrtiny a z každé vyvalujeme tenké válečky, které zkracujeme na menší cca 4 cm dlouhé. V hrnci necháme vařit osolenou vodu a do ní vložíme nakrájené šišky. Vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou nahoru. Občas promícháme, aby se nepřichytli na dno hrnce. Poté je vysbíráme, dáme na talíř a promícháme s moučkovým cukrem, spařeným mletým mákem (spaříme, aby nebyl hořký) a přelijeme rozpuštěným máslem. Jak na dokonalé bramborové těstoBramborové šišky s mákem vypadají jako úplně jednoduchý recept, ale těsto je potvora! Stačí trocha víc mouky nebo špatné brambory a výsledek je buďte gumový, nebo se těsto naopak rozvaří. Použijte správné bramboryNejlépe se hodí moučné – typ C. Mají méně vody a víc škrobu, takže těsto se nebude lepit ani rozpadat. Nové brambory se na těsto nehodí – obsahují moc vody. Brambory nechte po uvaření zcela vychladnoutTěsto se dělá z vychladlých, ne horkých brambor. Ideálně uvařených den předem ve slupce. Studené brambory totiž lépe vážou mouku a těsto se nerozpadá. Pozor na strukturu těstaPřidávejte mouku postupně — záleží na vlhkosti brambor. Těsto má být měkké, ale nelepivé. Když se vám začne rozpadat, přidejte trochu mouky. Když je tvrdé, přidejte lžičku másla nebo mléka. Pokud chcete, aby šišky byly jemnější, přidejte lžíci krupice nebo dětské krupičky – těsto bude držet tvar a zároveň zůstane nadýchané. Pracujte rychleBramborové těsto dlouho nevydrží – čím víc ho hnětete, tím víc řídne. Proto si vše připravte předem a těsto zpracujte hned po smíchání. VařeníVkládejte šišky do lehce vroucí osolené vody. Když vyplavou, vyndejte. Nenechávejte je dlouho ve vodě – nasály by vodu a ztratily tvar. Finální kouzloPo scezení šišky promíchejte s rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Nakonec posypte spařeným mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Co když dětem mák nevoníŠišky s perníkovou strouhankouNa pánvi lehce opražte strouhanku s trochou másla a perníkového koření (nebo trochou rozdrceného perníku). Potom v ní obalte hotové šišky. Skvělá vůně a jemně karamelová chuť – dětská vánoční verze. Šišky s tvarohem a ovocemŠišky přelij rozmíchaným tvarohem s cukrem a vanilkou, přidejte jahody nebo borůvky. Můžete vylepšit i kapkou javorového sirupu nebo vanilkového jogurtu. Šišky s karamelizovanými jablkyNa pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte kostičky jablek, skořici a trochu medu. Když jablka změknou, vmíchejte uvařené šišky a vše lehce prohřejte. Chuť připomíná jablečný štrúdl. Šišky s kakaemRozpusťte máslo, přimíchejte trochu kakaa a moučkového cukru – vznikne jednoduchá „čokoládová omáčka“. Polijte šišky, případně přidejte pár plátků banánu. Sladká klasika, kterou děti zbožňují. |




