SekanáSekaná je srdce české domácí kuchyně a skoro každá rodina má svoji vlastní verzi. Základ je vždy stejný - mleté maso, cibule, strouhanka, vajíčko, ale variací existuje neuvěřitelné množství — podle regionu, sezóny i chutí. Sekaná je vděčná i proto, že druhý den chutná ještě lépe – studená s hořčicí a chlebem je prostě česká klasika. CO BUDETE POTŘEBOVAT
JAK NA TOV misce smícháme mleté maso, sůl, pepř, osmaženou cibuli, vejce, česnek, majoránku, kmín a vypracujeme vláčnou hmotu. Postupně přidáváme strouhanku, podle konzistence masové hmoty. Propracujeme, vytvarujeme bochánek a poté typickou šišku. Tu dáme na plech, podlijeme vodou a uhladíme mokrou rukou, aby nám šiška nepopraskala. Dáme péct do trouby na 200°C cca 45–60 minut. Sekaná se tradičně podává s čerstvým chlebem a nakládanou kyselou okurkou. Dospěláci ji taky často zapíjí vychlazeným pivem. U nás na (Střední) Moravě pijeme klasiky z Hanáckého pivovaru nebo vymazlené speciály Pivovaru TVARG. Další variace na sekanouSekaná plněná sýrem, vejci a/nebo klobáskouDoprostřed směsi se vloží vařená vejce, sýr, klobáska nebo párek. Při krájení tak vznikne efektní řez. Ideální na rodinné oslavy – vypadá slavnostně a přitom je jednoduchá. Sekaná ve slaninovém kabátkuPovrch se obloží plátky anglické slaniny, které se během pečení spojí do křupavé vrstvy. Uvnitř zůstane maso šťavnaté. Praktické i chutné – slanina chrání maso před vysušením. Pikantní sekanáPřidá se worcesterská omáčka (3 lžíce), uzená barbecue omáčka (4 lžíce) a lžíce medu. Vznikne lehce zkaramelizovaná pikantní kůrka. |




