Kynuté koláče s tvarohem

Kynuté koláče s tvarohem

Akorát do ruky, voňavé po borůvkách a se srdcem plným tvarohu. Kynuté koláčky se pečou od nepaměti, nosily se v košíku na hody, poutě nebo ke kávě se sousedkou. Tahle varianta s čerstvými borůvkami je oslava léta a domácího pečení. Nebojte se kynutého těsta – chce jen klid a čas. I bez robota zvládnete nadýchané koláčky, když těsto dobře propracujete a necháte ho dýchat.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 60 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 ml oleje

Náplň:

  • 1 vanička tvarohu
  • citronová kůra
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 povidla
  • 150 g borůvek

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky

V misce smícháme droždí s trochou mouky, cukru (cukr podporuje kvašení) a vlažným mlékem (pokud jste mléko vytáhli z ledničky, tak ho ohřejte v rendlíku). Misku zakryjeme utěrkou, odložíme asi na 15 minut na teplejším místě a necháme vzejít kvásek.

Oddělíme si bílky od žloutků. Do mísy si dáme mouku, přidáme sůl, cukr a sypkou směs promícháme. Poté přidáme kvásek, olej, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout půl hodiny.

Připravíme si tvarohovou náplň: V misce promícháme tvaroh, s cukrem, vejcem a citronovou kůrou dohladka.

Připravíme si drobenku: V misce promícháme mouku, cukr, máslo a připravíme drobící se směs.

Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejnoměrné díly. Z těch pak uděláme placičky, které plníme tvarohovou náplní, přidáme 3 borůvky a uděláme bochánky. Bochánky dáme na pečící papír, uděláme v nich důlek a necháme chvíli nakynout (cca 15 minut). Pak je potřeme vejcem. Do důlku přidáme povidla a 4 borůvky. Zasypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 10-15 minut.

Naše tipy

Kynuté těsto má pověst „strašáka“, ale přitom to vůbec není žádná věda – stačí pár jednoduchých zásad:

  • Kynuté těsto je živé – reaguje na teplotu, čas a zacházení. Klíčová je trpělivost a teplo, ne síla ani speciální vybavení.
  • Teplé suroviny – mléko, máslo i vejce by měly mít pokojovou teplotu. Studené těsto kyne pomalu nebo vůbec.
  • Droždí nešokujte – přidejte ho do vlažného (nikdy horkého) mléka s trochou cukru a nechte pár minut „ožít“.
  • Míchejte s citem – pokud nemáte kuchyňský robot, postačí dřevěná vařečka a nakonec ruce. Těsto se nejprve lepí, ale jakmile se začne odlepovat od mísy, je hotovo.
  • Nechte kynout v teple a bez průvanu – ideálně přikryté utěrkou. Pomůže i lehce vyhřátá (vypnutá) trouba.
  • Druhé kynutí nevynechávejte – i malé koláčky nechte po naplnění 10–15 minut odpočinout, budou nadýchanější.
  • Pro extra vláčné těsto – přidejte do mléka lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Jak na dokonalé kynuté těsto bez robota

  1. Když těsto mícháte ručně, počítejte přibližně s 10–12 minutami hnětení. Cílem je pružnost a hladkost.
  2. Smíchejte všechny suroviny – nejdřív tekuté (mléko, rozpuštěné máslo, vejce, kvásek), potom sypké.
  3. Zamíchejte vařečkou nebo rukou, dokud se těsto nespojí v jeden celek.
  4. Hněťte rukama na lehce pomoučené ploše: přehýbejte těsto od sebe, dlaní ho jemně tlačte dopředu a zase zpět přehněte.
  5. Pokračujte, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce a začne být hladké, pružné a hebké – poznáte to i tak, že když do něj zlehka píchnete prstem, důlek se pomalu zacelí.

Autolýza: Tip profesionálních pekařů

Autolýza je pekařská technika, při které se nejprve smíchá jen mouka s vodou (nebo mlékem) a směs se nechá odpočinout 15–30 minut. Během této doby se v mouce aktivují enzymy, které začnou rozkládat škrob a lepek, takže těsto je pak měkčí, pružnější a lépe kyne.

Teprve po odpočinku se přidávají ostatní suroviny – tedy droždí, cukr, tuk, vejce a sůl – a těsto se dál zpracovává.

Provoz a činnost společnosti Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu byly podpořeny za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Výstup online kampaní v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Systém interaktivních odkazů pro jednotlivé záznamy ve vybraných modulech v rámci projektu Střední Morava – hlavně klid (2024) byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Optimalizace webové stránky a on-line kampaně v rámci projektu Adrenalin po našem (2023) byly realizovány za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Webové stránky byly vytvořeny v rámci projektu Marketing TO Střední Morava 2020 realizovaného za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.