Kynuté koláče s tvarohemAkorát do ruky, voňavé po borůvkách a se srdcem plným tvarohu. Kynuté koláčky se pečou od nepaměti, nosily se v košíku na hody, poutě nebo ke kávě se sousedkou. Tahle varianta s čerstvými borůvkami je oslava léta a domácího pečení. Nebojte se kynutého těsta – chce jen klid a čas. I bez robota zvládnete nadýchané koláčky, když těsto dobře propracujete a necháte ho dýchat. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Náplň:
Drobenka:
V misce smícháme droždí s trochou mouky, cukru (cukr podporuje kvašení) a vlažným mlékem (pokud jste mléko vytáhli z ledničky, tak ho ohřejte v rendlíku). Misku zakryjeme utěrkou, odložíme asi na 15 minut na teplejším místě a necháme vzejít kvásek. Oddělíme si bílky od žloutků. Do mísy si dáme mouku, přidáme sůl, cukr a sypkou směs promícháme. Poté přidáme kvásek, olej, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout půl hodiny. Připravíme si tvarohovou náplň: V misce promícháme tvaroh, s cukrem, vejcem a citronovou kůrou dohladka. Připravíme si drobenku: V misce promícháme mouku, cukr, máslo a připravíme drobící se směs. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejnoměrné díly. Z těch pak uděláme placičky, které plníme tvarohovou náplní, přidáme 3 borůvky a uděláme bochánky. Bochánky dáme na pečící papír, uděláme v nich důlek a necháme chvíli nakynout (cca 15 minut). Pak je potřeme vejcem. Do důlku přidáme povidla a 4 borůvky. Zasypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 10-15 minut. Naše tipyKynuté těsto má pověst „strašáka“, ale přitom to vůbec není žádná věda – stačí pár jednoduchých zásad:
Jak na dokonalé kynuté těsto bez robota
Autolýza: Tip profesionálních pekařůAutolýza je pekařská technika, při které se nejprve smíchá jen mouka s vodou (nebo mlékem) a směs se nechá odpočinout 15–30 minut. Během této doby se v mouce aktivují enzymy, které začnou rozkládat škrob a lepek, takže těsto je pak měkčí, pružnější a lépe kyne. Teprve po odpočinku se přidávají ostatní suroviny – tedy droždí, cukr, tuk, vejce a sůl – a těsto se dál zpracovává. |




