Co ochutnat

Co ochutnat

Určitě čekáte, že vám v Olomouci doporučíme ochutnávat tvarůžky a pivo. No jasně…ale to zdaleka není všechno! Připravte se taky na jídlo a pití s vůní levandule, chuťovky michelinského šéfkuchaře a fine dining.

Tak tady máte ty tvargle

Olomoucké Horní náměstí při své návštěvě města rozhodněte neminete (protože prostě musíte mít fotku s UNESCO památkou, před orlojem a taky jednu s kašnou). Když se postavíte na to správné místo, asi si řeknete „Co to je ….. za smrad?“. Jo, tak to jsou ty naše olomoucké tvarůžky. A vy stojíte přímo před jejich prodejnou. Tvarůžků v různých podobách jsou tu kvanta – klasické, s paprikou, chilli, kmínem, cibulkou, nakládané nebo v pomazánkách. Rozhodně je nesuďte jen podle vůně a vezměte si (alespoň) 1 balení s sebou.

Jak na tvargle?

Ideálně nechte tvarůžky chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si nakrájejte cibulku a chleba. Ten potřete trochou másla, naskládejte tvarůžky a posypte cibulkou. Teď už se do toho můžete s chutí pustit! No počkat…chuť tvarůžků přivedete k dokonalosti, když je spláchnete pěkně vychlazeným pivem (nejlíp z produkce Hanáckého pivovaru pivovaru TVARG, ať to máte hezky vyladěný). 

Nejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlíp detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách).

I když slupnete celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku.

Možná ale nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá olomoucká restaurace. Doporučujeme výborný tvarůžkový tatarák v Morgans restaurant!

Levandule nepatří jen do koupelny…ale taky na talíř (a do piva)

Jestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na Horním náměstí (v sousedství tvarůžkové prodejny). Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Už jste někdy zkoušeli levandulové pivo? Tak si to nenechte ujít! Možná se vám první doušek bude zdát tak nějak...zvláštní? Ale věřte, že s každým dalším vám bude chutnat víc a víc.

Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár IG fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu.

Michelinský šéfkuchař rozjel v Olomouci bistro

Zastavte se na snídani, oběd nebo snack do Bistra Paulus v prostorách Envelopa Office Centre. Šéfkuchař Roman Paulus stojí za konceptem novodobé kantýny, která kombinuje klasickou českou kuchyni s chutěmi z celého světa. Za dobré peníze dostanete slané i sladké snídaňové menu, na oběd dva druhy polévek, několik jídel a salátů a do 16:30 hodin všelijaké snacky, sendviče, dezerty a kávu. Roman Paulus v roce 2012 získal jako první český šéfkuchař michelinskou hvězdu, kterou poté pro pražskou restauraci Alcron ještě pětkrát obhájil.

Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66.

Olomoucký fine dining

Pokérovaného šéfkuchaře Přemka Forejta jste už určitě zaznamenali na svých televizních obrazovkách, kde jako jeden z porotců show MasterChef Česko "griluje" amatérské kuchaře při cestě za svým snem. Možná jste ho už dokonce slyšeli zpívat „Stello, podobáš se palačince, máš hebké tváře a oči asi po mamince a po tátovi, miluješ krupici a cukroví…“. Možná jste ho taky zaznamenali v některé talk show. Ale možná nevíte, že stojí za konceptem restaurace Entrée v Olomouci. V živé zahradě můžete ochutnávat Přemkovy gastronomické parádičky, které vás doslova vystřelí z trenek. Neváhejte a honem bookujte stůl nejlepší olomoucké restaurace, které chybí michelinská hvězda jen proto, že není v Praze (a za tím si stojíme)!

Fotografie
Co ochutnat
Co ochutnat
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat
Co ochutnat
Co ochutnat
Co ochutnat?
Co ochutnat
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat
Co ochutnat?
Co ochutnat?
Co ochutnat
Co ochutnat
Co ochutnat