Honzovy buchtyHonzovky s povidly se můžete naučit dělat stejně dobře, jako to uměly naše babičky! Tajemství tkví v dobře vypracovaném kynutém těstě, které musí být krásně vláčné. S naším videoreceptem to zvládnete levou zadní... CO BUDETE POTŘEBOVAT
Náplň:
JAK NA TO
V misce smícháme droždí s trochou mouky, cukru (cukr podporuje kvašení) a vlažným mlékem (pokud jste mléko vytáhli z ledničky, tak ho ohřejte v rendlíku). Misku zakryjeme utěrkou, odložíme asi na 15 minut na teplejším místě a necháme vzejít kvásek. Oddělíme si bílky od žloutků. Do velké mísy si dáme mouku, přidáme trochu soli, cukr a sypkou směs promícháme. Poté přidáme kvásek, olej, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout půl hodiny. Připravíme si náplň: V misce promícháme povidla, rum, skořici a strouhaný perník. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejnoměrné bochánky. Z těch pak uděláme placičky, které plníme povidlovou směsí a vyšouláme (zabalíme) do tvaru bochánků. Vymažeme si pekáček olejem a každý bochánek omočíme ze všech stran, aby se nám lépe bochánky po upečení oddělovaly. Necháme nakynout cca 15 minut. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 25 minut. Na povrchu musí být zlatavé. Po vyndání z trouby pocukrujeme moučkovým cukrem. |