Makový/tvarohový závinSladká tečka ke kafíčku, kterou s naším videoreceptem hravě zvládnete! My jsme vyrobili jeden MEGA závin z kynutého těsta, ale vy si vyrobte radši 2 menší... :) No a pokud nejste fanoušci máku, zkuste náplň z tvarohu. My si pro čerstvý tvaroh jezdíme na Zlatou farmu kousek od Prostějova. Kromě čerstvých mléčných výrobků tu nakoupíte spoustu dalších dobrot a ingrediencí k pečení i vaření. CO BUDETE POTŘEBOVATKynuté těsto:
Maková náplň:
Tvarohová náplň:
JAK NA TOV misce smícháme droždí s trochou mouky, cukru (cukr podporuje kvašení) a vlažným mlékem (pokud jste mléko vytáhli z ledničky, tak ho ohřejte v rendlíku). Misku zakryjeme utěrkou, odložíme asi na 15 minut na teplejším místě a necháme vzejít kvásek. Oddělíme si bílky od žloutků. Do mísy si dáme mouku, přidáme trochu soli, cukr a sypkou směs promícháme. Poté přidáme kvásek, olej, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout půl hodiny. Připravíme si makovou náplň: V rendlíku zahřejeme mléko, přidáme cukr, máslo a namletý mák. Provaříme do té doby, než se mléko vyvaří a náplň je krémová. Dostatečně krémová náplň zajistí pěkně vláčné těsto i po upečení! Pokud jste si vybrali tvarohovou náplň, tak jednoduše smíchejte všechny ingredience a pořádně promíchejte. Nebo můžete vytvořit jeden makový a jeden tvarohový závin - pak ale zredukujte ingredience náplní na polovinu. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva stejnoměrné bochánky. Ty pak rozválíme na velké pláty, které stejnoměrně naplníme makovou/tvarohovou náplní a zatočíme jako štrúdl. Záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 35-40 minut. Na povrchu musí být zlatavé. Jakmile záviny vyndáme z trouby, potřeme je rozpuštěným máslem. |