Makový/tvarohový závinSladká tečka ke kafíčku, kterou s naším videoreceptem hravě zvládnete! My jsme vyrobili jeden MEGA závin z kynutého těsta, ale vy si vyrobte radši 2 menší... :) No a pokud nejste fanoušci máku, zkuste náplň z tvarohu. My si pro čerstvý tvaroh jezdíme na Zlatou farmu kousek od Prostějova. Kromě čerstvých mléčných výrobků tu nakoupíte spoustu dalších dobrot a ingrediencí k pečení i vaření. CO BUDETE POTŘEBOVATKynuté těsto:
Maková náplň:
Tvarohová náplň:
V misce smícháme droždí s trochou mouky, cukru (cukr podporuje kvašení) a vlažným mlékem (pokud jste mléko vytáhli z ledničky, tak ho ohřejte v rendlíku). Misku zakryjeme utěrkou, odložíme asi na 15 minut na teplejším místě a necháme vzejít kvásek. Oddělíme si bílky od žloutků. Do mísy si dáme mouku, přidáme trochu soli, cukr a sypkou směs promícháme. Poté přidáme kvásek, olej, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout půl hodiny. Připravíme si makovou náplň: V rendlíku zahřejeme mléko, přidáme cukr, máslo a namletý mák. Provaříme do té doby, než se mléko vyvaří a náplň je krémová. Dostatečně krémová náplň zajistí pěkně vláčné těsto i po upečení! Pokud jste si vybrali tvarohovou náplň, tak jednoduše smíchejte všechny ingredience a pořádně promíchejte. Nebo můžete vytvořit jeden makový a jeden tvarohový závin - pak ale zredukujte ingredience náplní na polovinu. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva stejnoměrné bochánky. Ty pak rozválíme na velké pláty, které stejnoměrně naplníme makovou/tvarohovou náplní a zatočíme jako štrúdl. Záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 35-40 minut. Na povrchu musí být zlatavé. Jakmile záviny vyndáme z trouby, potřeme je rozpuštěným máslem. Naše tipyKynuté těsto má pověst „strašáka“, ale přitom to vůbec není žádná věda – stačí pár jednoduchých zásad:
Jak na dokonalé kynuté těsto bez robota
Autolýza: Tip profesionálních pekařůAutolýza je pekařská technika, při které se nejprve smíchá jen mouka s vodou (nebo mlékem) a směs se nechá odpočinout 15–30 minut. Během této doby se v mouce aktivují enzymy, které začnou rozkládat škrob a lepek, takže těsto je pak měkčí, pružnější a lépe kyne. Teprve po odpočinku se přidávají ostatní suroviny – tedy droždí, cukr, tuk, vejce a sůl – a těsto se dál zpracovává. Makový závin jako kontraband: Do letadla raději ne!V mnoha zemích světa je konzumace a dovoz máku přísně omezen nebo dokonce zakázán. Například v Singapuru, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech nebo Číně je mák považován za narkotikum kvůli stopovému obsahu opiových alkaloidů. Naopak v Evropě – hlavně v Česku, na Slovensku, v Rakousku a Maďarsku – je mák naprosto běžnou a tradiční potravinou. Česká republika je mimochodem jedním z největších producentů potravinářského máku na světě! Stopové množství opiátů v potravinářském máku skutečně je, ale ne v takovém množství, aby mělo narkotický účinek nebo bylo pro tělo nebezpečné. Opiové látky (hlavně morfin a kodein) se nevyskytují v samotných semenech, ale v mléčné šťávě tobolky máku. Při sklizni se může stát, že se na semínka dostane mikroskopické množství této šťávy – proto se v laboratorních rozborech objevují stopové hodnoty alkaloidů. Běžné potravinářské zpracování (promytí, tepelné zpracování, pečení) jejich množství ještě výrazně sníží. I kdybyste snědli půl kila máku, dostanete do těla jen stopové množství morfinu nebo kodeinu, které nemá žádný omamný účinek. Spíš by vám mohlo být těžko kvůli vysokému obsahu tuku a vlákniny (půl kila máku má přes 2500 kcal). Pravidelná konzumace makových závinů, koláčů či buchet tedy nemá žádný negativní účinek – naopak mák vám dodá vápník, hořčík, železo a zdravé tuky. |




