Co ochutnatUrčitě čekáte, že vám v Olomouci doporučíme ochutnávat tvarůžky a pivo. No jasně…ale to zdaleka není všechno! Připravte se taky na jídlo a pití s vůní levandule, chuťovky michelinského šéfkuchaře a fine dining.Tak tady máte ty tvargleOlomoucké Horní náměstí při své návštěvě města rozhodněte neminete (protože prostě musíte mít fotku s UNESCO památkou, před orlojem a taky jednu s kašnou). Když se postavíte na to správné místo, asi si řeknete „Co to je ….. za smrad?“. Jo, tak to jsou ty naše olomoucké tvarůžky. A vy stojíte přímo před jejich prodejnou. Tvarůžků v různých podobách jsou tu kvanta – klasické, s paprikou, chilli, kmínem, cibulkou, nakládané nebo v pomazánkách. Rozhodně je nesuďte jen podle vůně a vezměte si (alespoň) 1 balení s sebou. Jak na tvargle?Ideálně nechte tvarůžky chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si nakrájejte cibulku a chleba. Ten potřete trochou másla, naskládejte tvarůžky a posypte cibulkou. Teď už se do toho můžete s chutí pustit! No počkat…chuť tvarůžků přivedete k dokonalosti, když je spláchnete pěkně vychlazeným pivem (nejlíp z produkce pivovaru TVARG, ať to máte hezky vyladěný). Abyste chuťový prožitek maximálně vytunili, skočte si pro domácí žitný chlebík do Eatery & Bakery a pro kousek másla do prodejny Gran Moravia (tu najdete hned vedle tvarůžkové prodejny na Horním náměstí). Nejvýraznější chuť a vůni mají řádně uzrálé tvarůžky – lehce mazlavé, s oranžovožlutou až hnědooranžovou barvou. Někdo ale dává přednost těm čerstvějším a méně aromatickým, které poznáte podle zlatožluté barvy a tzv. tvarohového srdce (to nejlíp detekujete v klasických tvarůžkových kolečkách). I když slupnete celé balení tvarůžků, výčitky mít nemusíte. Podle dnešních měřítek se jedná doslova o fitness potravinu. Ve 100 g obsahují 129 kcal, 28 g proteinů (!!!) a jen 3 g sacharidů a 0,5 g tuku. Možná ale nemáte možnost si tvarůžky sami připravit a možná se vám ani nechce…Nevadí, tvarůžky má na menu asi tak každá druhá olomoucká restaurace. Doporučujeme zavolat si do Long Story Short a předem objednat degustaci tvarůžků na 3 různé způsoby – na chlebu, smažené a v podobě dezertu. Nebo zamiřte do Morgan’s restaurant na výborný tvarůžkový tatarák s topinkami. Levandule nepatří jen do koupelny…ale taky na talíř (a do piva)Jestli vám tvarůžky úplně nevoní, tak levandule určitě bude! Zastavte se v Levandulovém bistru na Horním náměstí (v sousedství tvarůžkové prodejny). Koupíte tady sušenou levanduli, která vám krásně vyvoní pokoj, mýdla, svíčky, likéry, víno, sirupy, ale taky levandulové sušenky, čokoládu, domácí dezerty a spoustu dalšího. Už jste někdy zkoušeli levandulové pivo? Tak si to nenechte ujít! Možná se vám první doušek bude zdát tak nějak...zvláštní? Ale věřte, že s každým dalším vám bude chutnat víc a víc. Levandule v bio kvalitě, ze které se produkty zpracovávají, nepochází z francouzského Provence, ale z rodinného Levandulového statku v Bezděkově u Úsova. Klidně se domluvte na prohlídce statku, nastříhejte si vlastní levandulovou kytičku a udělejte pár IG fotek v rozkvetlém poli. Je dokonce možné si přímo uprostřed levandulového pole užít relaxační masáž nebo romantické degustační menu. Michelinský šéfkuchař rozjel v Olomouci bistroZastavte se na snídani, oběd nebo snack do Bistra Paulus v prostorách Envelopa Office Centre. Šéfkuchař Roman Paulus stojí za konceptem novodobé kantýny, která kombinuje klasickou českou kuchyni s chutěmi z celého světa. Za dobré peníze dostanete slané i sladké snídaňové menu, na oběd dva druhy polévek, několik jídel a salátů a do 16:30 hodin všelijaké snacky, sendviče, dezerty a kávu. Roman Paulus v roce 2012 získal jako první český šéfkuchař michelinskou hvězdu, kterou poté pro pražskou restauraci Alcron ještě pětkrát obhájil. Za intimnějším prostředím a neméně skvělým obědem (nebo snídaní) se vydejte do Šemberovy ulice v centru města – Bistra Nro 66. Že jste na správném místě, poznáte podle jednoho vetřelce na střeše a druhého hned před vchodem. Bistro je mladším bráchou oblíbené výletní restaurace Bělecký Mlýn, který je vyhlášený kuchyní čerpající z vlastních surovin. Maso z vlastních chovů a spoustu dalších domácích produktů vám samozřejmě naservírují i v Bistru Nro 66. Olomoucký fine diningPokérovaného šéfkuchaře Přemka Forejta jste už určitě zaznamenali na svých televizních obrazovkách, kde jako jeden z porotců show MasterChef Česko "griluje" amatérské kuchaře při cestě za svým snem. Možná jste ho už dokonce slyšeli zpívat „Stello, podobáš se palačince, máš hebké tváře a oči asi po mamince a po tátovi, miluješ krupici a cukroví…“. Možná jste ho taky zaznamenali v některé talk show. Ale možná nevíte, že stojí za konceptem restaurace Entrée v Olomouci. V živé zahradě můžete ochutnávat Přemkovy gastronomické parádičky, které vás doslova vystřelí z trenek. Neváhejte a honem bookujte stůl nejlepší olomoucké restaurace, které chybí michelinská hvězda jen proto, že není v Praze (a za tím si stojíme)! Na vymazlené polední menu nebo večeři ve stylu sdílených talířů si zajděte do Eatery & Bakery. V restauraci s vlastní pekárnou ochutnáte originálně zpracované potraviny od místních farmářů, zeleninu a maso opékané při teplotách až 300°C na Josper Grillu, který je považován za Ferrari mezi grily. Velkou roli hraje i kouř, který se dá různě regulovat a chuť masa i zeleniny posouvá do úplně jiných dimenzí. Menu je spíše stručnější, ale o to víc dynamičtější. Pochutnají na něm jak milovníci masa, tak i vegetariáni a vegani! Uvolněnou atmosféru s kapkou elegance a koncept world fusion oceňuje i Lukáš Hejlík ve své gastromapě. Eatery & Bakery navazuje na tradici historické budovy – bývalé vojenské pekárny a vytváří vlastní pekárenský sortiment. Domů si tak můžete odnést domácí pšenično-žitný kváskový chleba, focacciu, ciabattu nebo sladké dobroty. Restaurace doplňuje nabídku Long Story Short Hostel & Café, který ocenila světová média jako třeba britský The Guardian nebo The New York Times. |