Přednášky

Předchozí | Dalšístrana / 2 0-16 z 18 akcí
akce v pondělí 29. dubna 2024
akce v úterý 30. dubna 2024
akce ve čtvrtek 02. května 2024
Umění stárnout

Umění stárnout (Přednášky)

02.05.2024 od 17:00 do 18:30 hod.

"Tvoje stáří – tvoje zodpovědnost" Nový cyklus přednášek pro veřejnost, jak se připravit na pěkné stáří. Téma Co bych měl/a vědět, abych se v době, kdy mi ubývá síla a mění se priority, nestal/a zahořklou babkou či dědkem. Třetí třetina zápasu rozhoduje – přednáší sestra Leona Martinková Smrt jako součást života – PhDr. Naděžda Špatenková

akce v úterý 07. května 2024
Spisovatelé do Knihoven - Jan Němec

Spisovatelé do Knihoven - Jan Němec (Přednášky)

07.05.2024 od 17:00 do 18:00 hod.

Jan Němec (nar. 1981) vystudoval religionistiku a sociologii, dnes přednáší na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Je autorem románů Dějiny světla (2013), za který získal Cenu Evropské unie za literaturu, a Možnosti milostného románu (2019), nominovaného na Magnesii Literu. S Petrem Vizinou připravili knihu rozhovorů o současné spiritualitě Znamení neznámého (2021). Naposledy vydal povídkový soubor Liliputin (2022), který se vztahuje k válce na Ukrajině. Jeho knihy byly přeloženy do patnácti jazyků. Je šéfredaktorem měsíčníku Host, pravidelně spolupracuje s týdeníkem Respekt a s Českým rozhlasem.

Vstup zdarma.

akce ve čtvrtek 09. května 2024
akce v pondělí 13. května 2024
Černobyl: obroda opuštěné zóny

Černobyl: obroda opuštěné zóny (Přednášky)

13.05.2024 od 17:00 do 18:30 hod.

"Na mé druhé narozeniny, přesněji 26. dubna 1986 v 1:23 ráno, se na Ukrajině odehrála jedna z největších jaderných katastrof v dějinách lidstva. Čtvrtý blok jaderné elektrárny v Černobylu explodoval a do ovzduší se dostaly kilogramy radioaktivního materiálu. Zemřelo 31 lidí, stovky byly zraněny a desetitisíce evakuovány. Na několik let byla třicetikilometrová zóna kolem elektrárny uzavřena. Nyní se do ní vrací život a s ním i lidé. Jak to vypadá v místech, odkud před více jak třemi desítkami let lidé utíkali v hrůze z jaderného záření?

Přednáška vás provede nejenom katastrofou samou, ale i tím, co po ní zbylo." - Jiří Kalát

Vstupné 70,-

Na přednášku doporučujeme rezervaci.

akce v úterý 14. května 2024
BESEDA A PORADNA BYLINÁŘE A NUTRIČNÍ TERAPEUTKY

BESEDA A PORADNA BYLINÁŘE A NUTRIČNÍ TERAPEUTKY (Přednášky)

14.05.2024 od 00:00 do 23:59 hod.

Městská knihovna zve v úterý 14. května od 16:30 hodin do výstavního sálu Domeček na besedu lékaře a bylináře Zbyňka Mlčocha a nutriční terapeutky Mgr. Zuzany Švédové. Budou vám k dispozici, co se týče vašich bolístek nebo se s nimi můžete poradit, ohledně léčby vašich blízkých. Dozvíte se typy na vhodné potraviny, postupy při vaření či zpracování léčivých rostlin. Používání bylinek se stává trendem poslední doby.

Důstojnost ženy

Důstojnost ženy (Přednášky)

14.05.2024 od 16:00 do 18:00 hod.

Další ze "Setkání žen na cestě života", která nabízejí bezpečný prostor pro sdílení, vzdělávání a vzájemnou podporu.

Setkání jsou otevřena ženám v jakékoliv životní situaci.

BESEDA A PORADNA BYLINÁŘE A NUTRIČNÍ TERAPEUTKY

BESEDA A PORADNA BYLINÁŘE A NUTRIČNÍ TERAPEUTKY (Přednášky)

14.05.2024 od 16:30 do 17:30 hod.
Městská knihovna zve v úterý 14. května od 16:30 hodin do výstavního sálu Domeček na besedu lékaře a bylináře Zbyňka Mlčocha a nutriční terapeutky Mgr. Zuzany Švédové. Budou vám k dispozici, co se týče vašich bolístek nebo se s nimi můžete poradit, ohledně léčby vašich blízkých. Dozvíte se typy na vhodné potraviny, postupy při vaření či zpracování léčivých rostlin. Používání bylinek se stává trendem poslední doby.
Svatá bolest. Flagelantství v raném novověku

Svatá bolest. Flagelantství v raném novověku (Přednášky)

14.05.2024 od 17:00 do 19:00 hod.

Flagelanství jako expresivní způsob vyjádření vlastní religiozity mělo své hluboké středověké kořeny a svému znovuoživení v polovině 16. století v prostoru střední Evropy vděčí tato praxe především náboženským bratrstvům v režii jezuitského a kapucínského řádu. Dobrovolné bičování se v prostoru uzavřených kaplí nebo během procesí pod širým nebem v průběhu barokního období však i nadále čerpalo inspiraci ze zkušeností středověkých flagelantských konfraternit, které působily především na apeninském poloostrově.

Jedním z klíčových momentů flagelantství bylo vždy zdůraznění soucitu (compassio) s trpícím Kristem a právě tento moment hlubokého ztotožnění s novozákonními pašijovými událostmi dle středověkých a raně novověkých teologů ospravedlňoval zvolené cesty fyzického utrpení. Na rozdíl od protestantské reformace popírající soteriologickou účinnost bolesti zintenzivnila v průběhu 16. století katolická církev kultivaci dobrovolného fyzického utrpení. Především texty z řeholního prostředí (jezuité, kapucíni) jsou dokladem pašijové zbožnosti a popis postních i velikonočních inscenací jednotlivých řeholníků a náboženských bratrstev se mnohdy blíží osobní identifikaci s trpícím Kristem.

Přednáší PhDr. Zdeněk Orlita, Ph.D., historik Muzea Novojičínska.

Vstup zdarma.

Doporučujeme rezervaci předem.

akce ve středu 15. května 2024
Duše a její mozek nebo mozek a jeho duše?

Duše a její mozek nebo mozek a jeho duše? (Přednášky)

15.05.2024 od 17:30 do 19:00 hod.

Souvislosti duševní a tělesné oblasti zajímají lidstvo odedávna. Vztah duševního života, mozku a mozkových funkcí je velmi těsný a promítá se do každé oblasti našeho života. Přednáška seznamuje se základními aspekty vývoje a formování mozku a jeho vazby na naši psychiku. Zmiňuje vývojová hlediska, vliv genetického pozadí a vnějších okolností našeho života. Psychika a mozek člověka v kontextu věků od starověku přes baroko až po současnost a dál. Přednáší MUDr. PhDr. Miroslav Orel, Ph.D., z katedry psychologie FF UP.

Vstup zdarma. Doporučujeme rezervaci předem.

Cyklus přednášek Univerzita v kostele pořádá VKOL ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci.

akce v sobotu 18. května 2024
Síla autentického projevu: tělo jako komunikační nástroj i zbraň

Síla autentického projevu: tělo jako komunikační nástroj i zbraň (Přednášky)

18.05.2024 od 18:30 do 21:00 hod.

Co můžete udělat pro to, abyste vystupovali přirozeně a uvolněně a posílili tak důvěryhodnost svého projevu v pracovním i osobním životě? Co jsou zaručení „zabijáci“ autenticity? Znáte hranice své „komfortní zóny“ a pracujete s nimi vědomě? Víte, jak působíte – na první pohled – na neznámé lidi a jak to můžete ovlivnit? Zajímá vás rozdíl mezi „přirozeným charisma“ a „vytvořenou image“? Chcete se cítit ve svém těle svobodně a uvolněně, nehledě na to, jak vypadáte?

Pakliže vás zajímá odpověď na některou z těchto a dalších otázek, přijďte si pro inspiraci, jak se ve stresových situacích naučit ovládat rušivé elementy svých vnitřních pocitů ve vnějším projevu. Herečka Kateřina Janečková vám díky své unikátní metodě ukáže, jak tělo a mysl mohou harmonicky spolupracovat a stát se tak plnohodnotným nástrojem k přirozenému a uvolněnému vystupování, které udrží pozornost posluchačů a posílí důvěryhodnost vašeho projevu. Zjistíte, že snaživost i nejistota = křeč. To, jací jsme nebo jak se cítíme / vnímáme v různých prostředích, nemusí být totožné s tím, jak působíme na neznámé okolí. Ať už se věnujete herectví, pracujete na vedoucích pozicích nebo vás jen zajímá osobní rozvoj. Vnímáním řeči těla se realizuje až 90 % naší každodenní (přirozené) komunikace. V průběhu interaktivního večera získáte rady a tipy od profesionální herečky, která své bohaté zkušenosti ze světa herectví a osobního rozvoje propojila v jedinečnou výukovou metodu. Její síla není pouze v teoretickém poznání daných témat, ale díky možnosti osobního prožitku nabízí jejich vědomé uchopení, které posune vaši komunikaci a sebedůvěru na novou úroveň.

Lektorka: KATEŘINA JANEČKOVÁ
Vyrostla v hereckém prostředí a od svých 11 let se tomuto oboru věnuje aktivně. Má za sebou desítky rolí v oblasti divadla, TV i filmu (např. Ošklivka Katka, Ulice, Národní Třída, kde získala i nominaci na Českého Lva atd.) Vzdělání získala na činoherní konzervatoři a Vysokoškolské na Hamu v oboru Nonverbální divadlo (pantomima, klaunerie, fyzické divadlo a autorská tvorba). Od roku 2016 působí jako lektorka a herecký kouč. Je spoluzakladatelka Hereckých workshopů Kalegro, které nabízí workshopy pro herce, firmy, školy i zájemce o osobní rozvoj. A spoluzakladatelka veřejné platformy "Herecká Databáze Kalegro".

Přednáška se skládá ze dvou částí včetně přestávky a diskuse s účastníky.

Předpokládaný konec ve 21:00.

akce ve středu 22. května 2024
ISLAND - Martin Loew

ISLAND - Martin Loew (Přednášky)

22.05.2024 od 18:00 do 20:15 hod.

Island jako ostrov sopek, větru, deště i slunce.

Zdoláme zasněžené hory, prozkoumáme lávové jeskyně, zažijeme sílu mohutných vodopádů, vykoupeme se v termálních pramenech, projdeme divoké útesy a vypravíme se i na aktivní sopku ke žhavé tekoucí lávě!

Více informací a fotky z diashow:

http://www.promitani.cz/island/

akce v sobotu 25. května 2024
Cirkuzkus WARM UP: Workshop současného tance se Sabinou Bočkovou

Cirkuzkus WARM UP: Workshop současného tance se Sabinou Bočkovou (Přednášky)

25.05.2024 od 10:00 do 13:00 hod.

Taneční workshop zaměřený na současný tanec, improvizaci a přirozenou práci s tělem, vedený taneční a choreografkou Sabinou Bočkovou.

Od individuálního napojení se na své tělo a jeho kreativní potenciál ke sdílení radosti z pohybu ve skupině. Tělesná komunikace skrze poetiku pohybu. Objevení nových pohybových vzorců pomocí naslouchání vlastnímu tělu a ostatním.

Sabina Bočková je choreografka a tanečnice. Vystudovala konzervatoř Taneční Centrum Praha a po tříletém angažmá v tanečních souborech (Jihočeský balet, Pražský komorní balet) se rozhodla pro působení na nezávislé scéně. Od roku 2019 tvoří svá autorská díla převážně v kolektivu POCKETART. Její představení jsou součástí prestižních tuzemských i evropských platforem a festivalů jako je Česká taneční platforma, Aerowaves, Shape It! nebo Big Pulse Dance Alliance. Mimo svou vlastní tvorbu spolupracuje s dalšími soubory jako jsou Spitfire Company, tYhle nebo Cirk La Putyka.

Workshop proběhne v rámci programu přehlídky CIRKUZKUS v Divadle na cucky. Délka 180 min.

akce v úterý 28. května 2024
Kdo mi volá?

Kdo mi volá? (Přednášky)

28.05.2024 od 10:00 do 23:59 hod.

Přednáška pro seniory pořádaná ve spolupráci s neziskovou organizací SeniorOn zaměřená na podvodné telefonáty či emaily a na to, jak v případě takovýchto podvodů postupovat. 

Předchozí | Dalšístrana / 2 0-16 z 18 akcí